Kwadrateren van hele getallen, decimalen & breuken en de rekenvolgorde

Wil jij online oefenen met het onderwerp Kwadrateren van hele getallen, decimalen & breuken en de rekenvolgorde? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Kwadrateren van hele getallen, decimalen & breuken en de rekenvolgorde

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Kwadrateren van hele getallen, decimalen & breuken en de rekenvolgorde, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Kwadrateren van hele getallen, decimalen & breuken en de rekenvolgorde
 • kwadraat
 • kwadrateren met breuken
 • kwadrateren met decimalen
 • rekenen met kwadraten

  Theorie

Uitdaging

Wanneer je een getal vermenigvuldigt met zichzelf omschrijf je dat als het kwadraat van dat getal. Er is een speciale notatie voor kwadraten. De notatie van het kwadraat van 4, bijvoorbeeld, is 42.

Voor het kwadrateren van hele getallen, negatieve getallendecimalen en breuken kennen we aparte regels. Het is belangrijk dat je deze kunt herkennen en toepassen.

Methode

Het kwadraat van een heel getal

Een kwadraat berekenen doe je als volgt:

 • Het kwadraat van 4:

  42 = 4 · 4 = 16

 • Het kwadraat van 15:

  152 = 15 · 15 = 225

Het kwadraat van een negatief getal

Als je het kwadraat van een negatief getal berekent is het belangrijk dat je het min-teken tussen haakjes zet:

 • Het kwadraat van -4

  (-4)2 = -4 · -4 = 16 (want min · min maakt positief).

Als er geen haakjes staan moet je eerst het kwadraat uitrekenen zonder de min. Nadat je het getal hebt gekwadrateerd voeg je het min teken weer toe:

 • -42 = - (4 · 4)2 = -16

Het kwadraat van een decimaal getal

Het kwadraat van een getal met één decimaal, heeft twee decimalen. Het kwadraat van een getal met twee decimalen heeft vier decimalen.

 • 0,82 = 0,8 · 0,8 = 0,64
 • 0,082 = 0,08 · 0,08 = 0,0064

Het kwadraat van een breuk

Bij het kwadraat van een breuk, kwadrateer je zowel de teller als de noemer.

 • $$\left(\frac{3}{4}\right)^2= \frac{3}{4} · \frac{3}{4} = \frac{9}{16} $$
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Een getal met 2 decimalen heeft een kwadraat met 4 decimalen.
 • Bij het kwadraat van een breuk, kwadrateer je zowel de teller als de noemer.

Volgorde van berekenen:

 1. Haakjes wegwerken
 2. Kwadrateren
 3. Vermenigvuldigen en delen
 4. Optellen en aftrekken

  Voorbeeldvraag

Bereken:

a. 62

b. (-6)2

c. -62

d. 0,62

e. $$\left(\frac{5}{6}\right)^2$$

f. $$\left(1\frac{5}{6}\right)^2$$

 

Uitwerking

a. 62 = 6 · 6 = 36

b. (-6)2 = -6 · -6 = 36

c. -62 = -(6 · 6) = -36

d. 0,62 = 0,6 · 0,6 = 0,36

e. $$\left(\frac{5}{6}\right)^2 = \frac{5}{6} · \frac{5}{6} = \frac{25}{36} $$

f. $$\left(1\frac{5}{6}\right)^2 = \left(\frac{11}{6}\right)^2 = \frac{11}{6} · \frac{11}{6} = \frac{121}{36} = 3\frac{13}{36}$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.