Basis - formules met letters

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - formules met letters? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - formules met letters

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - formules met letters, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - formules met letters

  Theorie

Uitdaging

Met formules met letters kun je duidelijk maken hoe je iets kunt uitrekenen. Hoe een formule met letters werkt en hoe je ermee kunt rekenen, leggen we je uit in deze theorie.

Methode

Om uit te leggen hoe een formule met letters gevormd kan worden uit een woordformule, bekijken we eerst het voorbeeld van Quintien.

 

Voorbeeld 1

Quintien spaart elke week 10 euro van zijn zakgeld. In zijn spaarpot zit al 100 euro van zijn verjaardag. We kunnen hier een woordformule van maken die er als volgt uitziet:

Spaargeld Quintien = 100 + 10 x aantal weken

Om dit korter te kunnen schrijven kunnen we in plaats van woorden gebruik maken van letters die als het ware een afkorting zijn van dat woord. Zo kun je bovenstaande woordformule als volgt korter schrijven:

S = 100 + 10w

 

Voorbeeld 2

Kim koopt een prepaid kaart voor 35 euro. Voor bellen betaalt zij 0,25 euro per minuut.

Geef de letterformule voor het Beltegoed B en reken uit hoeveel beltegoed Kim nog heeft na 30 minuten bellen. 

B = 35 – 0,25m

B = 35 – 0,25 x 30 = 35 – 7,5 = 27,5

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

Woordformule: Spaargeld = 100 + 10 x aantal weken

Letterformule: S = 100 + 10w

  Voorbeeldvraag

Tim zoekt schelpen op het strand, hij vindt iedere minuut 5 schelpen. Hij had er al 25 toen hij begon met zoeken. Wat is de bijbehorende letterformule?

Uitwerking: S = 25 + 5m

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.