Basis - formules veranderen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - formules veranderen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - formules veranderen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - formules veranderen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - formules veranderen

  Theorie

Uitdaging

Een formule om iets te berekenen kan veranderen als de omstandigheden veranderen. In deze theorie leggen we je uit hoe je kunt bepalen wat de nieuwe formule wordt bij zo'n verandering en hoe je daarmee kunt rekenen.

Methode

Om uit te leggen hoe een formule kan veranderen bij veranderende omstandigheden, bekijken we eerst het volgend voorbeeld van Sjinkie.

 

Voorbeeld 1

Sjinkie verdient op de boerderij 9,50 per uur. Hij berekent zijn Verdiensten met de letterformule: V = 9,5u

De baas van Sjinkie besluit om de hardwerkende Sjinkie 1,00 euro opslag per uur te geven. Ook krijgt hij vanaf nu een vast bedrag voor iedere keer dat hij komt werken van 25 euro aan reiskostenvergoeding.

Wat wordt de nieuwe formule voor een werkdag van Sjinkie?

Sjinkie gaat voor ieder uur dat hij werkt 1,00 euro meer verdienen. De formule voor zijn verdiensten wordt dan dus: V = 10,50u. Ook krijgt hij voor iedere keer dat hij komt werken 25 euro vergoeding. De formule wordt dan dus: V = 25 + 10,50u.

 

Voorbeeld 2 

Bilal gaat met zijn oom een week op vakantie. Gelukkig betaalt zijn oom voor de huur van het huisje. De huur van het huisje kan berekend worden met de formule: H = 120 + 60d. Met een speciale kortingscoupon krijgen ze 50% korting op de schoonmaakkosten en 20% korting op het bedrag per dag.

Geef de formule voor de huur van het huisje die bij deze kortingsactie hoort.

Met de kortingscoupon krijgen ze ten eerste 50% korting op de schoonmaakkosten. De schoonmaakkosten zijn de kosten die er standaard zijn, dus die niet afhangen van het aantal dagen dat het huisje wordt gehuurd. Dat is dus het bedrag van 120 euro. Dit wordt dus gehalveerd naar 60 euro. Daarnaast krijgen ze 20% korting op het bedrag per dag. Dat betekent dus dat er 0,2 x 60 = 12 euro per dag vanaf gaat.

De formule die overblijft na de nieuwe omstandigheden is dus: H = 60 + 48d

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Voorbeeldvraag

Herman verdient in de schoenenwinkel 8,50 per uur. Hij berekent zijn Verdiensten met de letterformule: V = 8,5u

Het bedrijf heeft financiële problemen, waardoor alle werknemers helaas een loonverlaging krijgen van 10%. 

Wat wordt de nieuwe formule voor een werkdag van Herman?

 

Uitwerking:

0,1 x 8,5 = 0,85
8,5 - 0,85 = 7,65
V = 7,65u

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.