Doorsneden van ruimtefiguren

Wil jij online oefenen met het onderwerp Doorsneden van ruimtefiguren? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Doorsneden van ruimtefiguren

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Doorsneden van ruimtefiguren, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Doorsneden van ruimtefiguren
  • doorsnede
  • snijlijn
  • snijvlak

  Theorie

Uitdaging

Als je een appel doormidden snijdt, dan kun je de binnenkant bekijken. Als je dan tegen de binnenkant van de appel aankijkt, dan zie je het platte snijvlak.

In deze theorie leggen we je uit wat een doorsnede is en hoe de vorm van een doorsnede van een ruimtelijk figuur kan verschillen afhankelijk van de plek van de doorsnede.

Methode

Je kunt een ruimtelijk figuur (in gedachte) doorsnijden. Het snijvlak waar je het ruimtelijk figuur doorsnijdt, noemen we de doorsnede. Deze doorsnedes gebruiken we vaak in de wetenschap, bijvoorbeeld om te zien hoe oud een boom is of om te onderzoeken hoe de binnenkant een bepaald gesteente eruit ziet.

Voorwerpen kunnen op verschillende plaatsen doorsneden hebben. Deze verschillende doorsneden hebben dan vaak ook verschillende vormen.

In de andere afbeelding zie je bijvoorbeeld een cilinder met twee verschillende doorsneden. Je ziet dat snijvlak (of doorsnede) A de vorm heeft van een cirkel, net zoals het bovenaanzicht van de cilinder de vorm van een cirkel heeft. Je ziet ook dat doorsnede B de vorm heeft van een rechthoek, net zoals het vooraanzicht of zijaanzicht van de cilinder de vorm van een rechthoek heeft. 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Het snijvlak noemen we de doorsnede.
  • De vorm van de doorsnede van een ruimtelijk figuur hangt af van de snijrichting van het snijvlak en de plek waar het figuur wordt doorgesneden.

  Voorbeeldvraag

Welke doorsnede hoort bij welke snijlijn.

 

Uitwerking:

Snijlijn A gaat eerst door een hele stukje donut, de doorsnede hiervan is een cirkel. Daarnaast gaat de snijlijn door een afgehapt stukje donut. Doorsnede 3 geeft dit weer.

Snijlijn B gaat door het midden van de volledige donut en dit zijn dus 2 cirkels. Bij snijlijn B hoort doorsnede 2.

Snijlijn C gaat door 1 stuk donut en het snijvlak is dus een cirkel. Doorsnede 1.

Snijlijn D gaat door een heel stuk donut. Dit geeft doorsnede 4 weer.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.