Zo komt je kind na de vakantie weer in het schoolritme: 6 tips

Veel leuke dingen doen, langer opblijven, lekker eten: de (zomer)vakantie is heerlijk voor zowel jou als je kinderen. Het is een hele overgang om daarna weer naar school te gaan. Met deze 6 tips krijg je je kinderen soepel in het schoolritme na de vakantie.

1. Bouw op naar het normale slaapritme

Wil je de overgang naar vroeg opstaan en op tijd naar bed gaan niet te groot maken? Dan is het verstandig om daar al in de vakantie mee te beginnen. Breng je kinderen in de laatste week of in de laatste dagen van de vakantie elke dag een kwartier eerder naar bed of elke 2 dagen een half uur eerder. En zet de wekker ook elke dag iets eerder. Plan in die laatste dagen nog wat leuke uitjes of dagjes weg, zodat je kinderen (en jij) een reden hebben om eerder op te staan. Zo komen ze op een leuke manier in het normale slaapritme.

2. Ga voor een vast ritueel aan het einde van de vakantie

Als je elk jaar hetzelfde doet aan het einde van de vakantie, dan helpt dat je kinderen om zich mentaal voor te bereiden op school. Dat maakt de overgang naar het schoolritme makkelijker en het is nog leuk ook. Je hoeft geen ingewikkelde dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Samen schoolspullen shoppen
  • Een fotoalbum maken van alle mooie momenten in de vakantie
  • Met het hele gezin eten bij jullie favoriete restaurant
  • Naar de bioscoop gaan voor een leuke film
  • Een leuke activiteit doen met z’n allen

3. Plan de routine en hang ‘m op

Met een vaste routine worden de dagen voorspelbaar. Dat zorgt voor overzicht bij je kinderen en ze voelen zich er veilig door. Maak de routine van schoolweken daarom visueel en hang de planning op een zichtbare plek op in huis. Zet bijvoorbeeld de maaltijden, schooltijden en sporttijden erop. Afhankelijk van hoe oud je kinderen zijn, kan je ook speeltijd en bedtijd toevoegen. Bespreek het schema aan het einde van de vakantie, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.

4. Laat de positieve kant zien

Vroeg opstaan, leren in de klas, toetsen maken, minder vrije tijd… De meeste kinderen zitten niet te springen om weer naar school te gaan. Praat hierover met je kinderen. Benadruk dat er ook veel positieve dingen zijn: ze zien al hun vrienden weer elke dag en zijn een jaar verder, wat vaak ook hoger zakgeld en een (iets) latere bedtijd betekent. Door het hierover te hebben, voelt de stap van vakantie naar school minder groot.

5. Maak het jezelf makkelijk in de eerste schoolweek

Naast je kinderen moet jij ook weer even wennen aan het schoolritme. Je bereidt jezelf daar het beste op voor door alles lekker makkelijk te houden in de eerste week. Zo loopt alles zonder al te veel moeite op rolletjes. Een aantal tips:

  • Doe in het weekend boodschappen voor de hele week
  • Laat je kinderen alvast kiezen welke kleren ze aan willen en leg alles klaar
  • Maak op zondag alle lunchpakketten voor de hele week en doe ze in de vriezer
  • Verzamel de tassen met gymspullen alvast
  • Maak steeds avondeten voor 2 dagen, zoals stamppot of soep

6. Zorg voor rust in de eerste tijd

Of het nu gaat om nieuwe kinderen in de klas, een nieuwe juf of meester, andere leraren of de overgang naar de middelbare school: na de zomervakantie verandert er altijd wel iets op school. Hoe groot of klein ook, je kinderen moeten er even aan wennen. Daarom is het fijn als je in de eerste schoolweken niet te veel plant na school en in de weekenden. Dan hebben je kinderen de tijd om alle nieuwe indrukken te verwerken en tot rust te komen.

Soepel naar school met Slimleren

Een andere manier om het schooljaar goed te beginnen, is door je kinderen te laten oefenen met Slimleren. Dat kan gewoon thuis op hun eigen tempo. Elke week een uurtje oefenen met onze software levert al hogere schoolresultaten op. En, nog beter: het scheelt je kinderen heel wat stress voor toetsen, omdat ze de stof al kennen. Zo kunnen ze zich focussen op alle andere nieuwe dingen die bij de overgang naar het nieuwe schooljaar horen.

Ben je benieuwd hoe je kind Slimleren ervaart en wat het hem of haar oplevert? Probeer het dan nu een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.