Hoe zorg je voor een soepele overgang naar de middelbare school?

Van 1 juf of meester naar veel leraren tegelijk, van de oudste naar de jongste op school en van een paar onderwerpen naar veel vakken: voor je kind is de stap van de basisschool naar de middelbare school heel groot. Hoe zorg je als ouder voor een soepele overgang? Dat lees je in deze blog.

Een middelbare school kiezen

De overgang naar het voortgezet onderwijs begint niet pas na de zomervakantie, maar al ver daarvoor. De eerste stap is het kiezen van een middelbare school. Een paar tips:

  • Ga naar verschillende open dagen, zodat je kind een goed beeld krijgt van meerdere scholen
  • Praat met je kind over alle indrukken en verwachtingen. Dat helpt hem of haar om te kiezen voor de school die het beste voelt
  • Begin er even niet meer over nadat je kind een keuze heeft gemaakt. Zo kan hij of zij nog een paar maanden genieten van de basisschool en deze periode goed afsluiten

Ontspannen in de zomervakantie

Het is verleidelijk om in de zomervakantie veel bezig te zijn met de voorbereiding op de middelbare school. Toch is dat geen goed idee, omdat je kind hier gestrest van kan raken. Zorg daarom voor veel ontspanning in de zomervakantie. Laat alles even los en ga lekker genieten met je kind. Juist voor zo’n grote overgang is rust extra belangrijk.

Natuurlijk kan je niet helemaal om de middelbare heen. Bedenk van tevoren wanneer je met je kind even op en neer fietst naar de nieuwe school en wanneer je schoolspullen aanschaft. Bijvoorbeeld aan het begin of einde van de vakantie. Dan hoef je er de rest van de tijd niet mee bezig te zijn.

Samen schoolspullen kopen

Maak van samen schoolspullen aanschaffen een leuk uitje. Naast schriften, een tas, geodriehoek en rekenmachine is het ook een goed idee om nieuwe kleding voor je kind te kopen. Met mooie spullen in zijn of haar smaak en kleren waar hij of zij zich fijn in voelt, gaat je kind vol zelfvertrouwen naar de brugklas. Daardoor maakt hij of zij makkelijker contact met nieuwe klasgenoten.

Een fijne werkplek maken

Op de middelbare school krijgt je kind een stuk meer huiswerk dan op de basisschool. Om zich goed te concentreren, heeft hij of zij een rustige werkplek in huis nodig. Dat kan bijvoorbeeld op de eigen slaapkamer of in een hoek van de woonkamer. Zolang het maar een vaste plek is met weinig afleiding.

Maak ook hier iets leuks van. Scoor samen een goed bureau, ergonomische stoel en (lade)kastje voor opbergruimte. Een whiteboard om de planning op te schrijven is ook handig, net als opbergmappen voor elk vak. Heb je de smaak te pakken? Geef de slaapkamer van je kind dan meteen een make-over met een fris kleurtje en wat nieuwe meubels. Een mooi nieuw begin!

Spanningen met elkaar bespreken

Je kind vindt het spannend om naar de brugklas te gaan en dat is logisch. Ook gevoelens van verdriet, angst voor het onbekende en boosheid zijn heel normaal. Het beste wat je als ouder kunt doen, is hierover praten met je kind. Dat helpt hem of haar om met de gevoelens om te gaan en alle nieuwe indrukken te verwerken. Zo pak je dat aan:

  • Stel open vragen en vraag door
  • Toon interesse in waar je kind mee bezig is
  • Wees nieuwsgierig naar zijn of haar mening
  • Laat je kind merken dat je er bent als hij of zij je nodig heeftv
  • Geef wat extra steun in de eerste maanden, bijvoorbeeld door vaker thuis te zijn als je kind uit school komt

Ruimte geven om te wennen

Alle nieuwe dingen van de middelbare school, van de klas tot het rooster, kosten je kind veel energie. Vooral de eerste weken is hij of zij waarschijnlijk vaak moe. Dat is niets om je zorgen over te maken. Geef je kind de ruimte om te wennen en plan genoeg rust na school en in de weekenden. Samen zwemmen of wandelen werkt bijvoorbeeld goed om te ontspannen. Hoe meer rust, hoe sneller je kind went.

Omgaan met huiswerk en plannen

De vermoeidheid van de eerste maanden zorgt soms dat het niet zo lekker gaat, bijvoorbeeld met huiswerk plannen of vakken bijhouden. Hier houden scholen vaak rekening mee door het huiswerk langzaam op te bouwen. Als ouder maak je het makkelijker door je kind te helpen met huiswerk plannen en maken. Zo weet je kind dat hij of zij altijd op je kan rekenen.

Maar soms is het juist goed om je kind een fout te laten maken. Laat hem of haar in zo’n geval zelf oplossingen bedenken en kies samen de volgende stap. Je kind voert die uit en je bespreekt samen hoe dat ging. Hier leert je kind veel van.

Moeiteloos naar de brugklas met Slimleren

Een andere manier om de middelbare schooltijd goed te beginnen, is door je kind de kernvakken te laten oefenen met Slimleren. Dat kan gewoon thuis op het eigen tempo. Elke week een uurtje oefenen met onze software laat achterstanden verdwijnen en levert hogere schoolresultaten op. Ook scheelt het je kind heel wat stress voor toetsen, omdat hij of zij de stof al kent. Zo kan je kind zich focussen op alle andere nieuwe dingen die bij de overgang naar de middelbare school horen.

Ben je benieuwd hoe je kind Slimleren ervaart en wat het hem of haar oplevert? Probeer het dan nu een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.