Zo help je je kind de beste profielkeuze te maken

Je kind zit in de tweede of derde klas van de middelbare school en binnenkort is het tijd om een profiel te kiezen. Hoe ga je hier als ouder mee om? Met deze 5 tips help je je kind om de beste profielkeuze te maken.

1. Informeer jezelf over alle profielen

Bij hun keuze voor een profiel gaan kinderen niet alleen uit van wat ze zelf willen, maar nemen ze ook andere meningen mee. Uit onderzoek blijkt dat ze vooral de mening van jou als ouder heel belangrijk vinden. Daarom is het een goed idee om jezelf te informeren over de verschillende profielen en de voor- en nadelen op de korte en langere termijn. Veel scholen organiseren hier informatieavonden over. Ga hier zeker naartoe. Doet de school van je kind dit niet? Zoek dan online alle info op. Zo kan je je kind beter helpen om een weloverwogen beslissing te maken.

2. Ga uit van de interesses van je kind

De profielkeuze draait uiteindelijk om wat je kind in de toekomst wil doen. Maar veel jongeren weten dit nog niet precies. Benader het daarom vanuit de interesses van je kind. Laat hem of haar de antwoorden op de volgende vragen opschrijven:

  • Wat vind je leuk om te doen en waarom?
  • Wat zijn je interesses?
  • Welke vakken kan je goed?
  • Welke studies vind je interessant?
  • Welke beroepen lijken je leuk?

Zo help je je kind om na te denken over zichzelf. Nadat hij of zij alles heeft opgeschreven, bespreek je het samen. Meestal komen uit die gesprekken nog meer interesses naar boven. Omdat interesses vaak lange tijd hetzelfde blijven, ontstaat op die manier een goede basis om een profiel te kiezen.

3. Moedig aan, maar beïnvloed niet

Als ouder ken je je kind als geen ander. Daardoor zie je hem of haar misschien wel voor je bij een bepaalde studie of in een specifiek beroep. Hoe verleidelijk het ook is, laat dit niet merken. Want hoewel je kind het fijn vindt om jouw steun te krijgen bij belangrijke keuzes, heeft hij of zij de vrijheid nodig om zelf een beslissing te maken. Met andere woorden: moedig je kind aan om na te denken over wat hij of zij kan en leuk vindt, maar beïnvloed niet. Uiteindelijk is het zijn of haar eigen besluit.

4. Benadruk de positieve kanten

Voor sommige kinderen voelt de profielkeuze als een blok aan hun been. Wat als ze het verkeerde vakkenpakket kiezen? Wat als ze straks toch een studie willen doen waarvoor een ander profiel nodig was? Stel je kind bij dit soort vragen gerust. Met elk profiel kan je verschillende kanten op en er zijn allerlei mogelijkheden om later alsnog te switchen of certificaten voor bepaalde vakken te halen.

Als je kind angstig is, laat dan vooral de positieve kanten zien. Straks kan hij of zij dat stomme vak laten vallen en blijven de leuke(re) vakken over. Daardoor ontwikkelt hij of zij zich verder in boeiende vakgebieden. Dat zorgt voor veel kansen, bijvoorbeeld om straks door te stromen naar een interessante opleiding en daarna een leuke baan.

5. Roep de hulp in van een mentor, decaan of test

Komt je kind er nog niet uit na de bovenstaande tips? Raad hem of haar dan aan om eens met de mentor en/of decaan te praten. De mentor weet precies hoe je kind op school is en de decaan is een expert in vervolgopleidingen. Die laatste kan je kind ook adviseren om een persoonlijkheidstest of profielkeuzetest te doen. Daar komt een helder overzicht van alle interesses uit, wat erg helpt bij de keuze voor een profiel.

Zorg voor een goede basis met Slimleren

Een profiel kiezen is al moeilijk genoeg. Dan wil je niet dat je kind ook nog zorgen heeft over de kernvakken. Goed nieuws: de oefensoftware van Slimleren bevat alle kernvakken die in elk profiel verplicht zijn, namelijk Nederlands, Engels, wiskunde en/of rekenen. Zo heeft je kind daar geen stress over en kan hij of zij zich focussen op de andere vakken die voor het profiel nodig zijn.

Dankzij het oefenen heeft je kind meer plezier tijdens het leren, geen achterstanden meer én haalt hij of zij betere resultaten. Wil je eens uitproberen wat Slimleren jouw kind oplevert? Probeer het dan nu een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.