Hoe verhoogt Slimleren de lees- en rekenvaardigheid van je kind?

Uit het Europese PISA-onderzoek blijkt dat Nederlandse scholieren slecht scoren op het gebied van lezen en rekenen. Slimleren helpt jouw kind om zijn of haar lees- en rekenvaardigheid te verhogen. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Alarmerende lees- en rekenniveaus

Het PISA-onderzoek vergelijkt het niveau van kennis en vaardigheden van leerlingen in 14 Europese landen. Dat gebeurt elke 3 of 4 jaar onder leerlingen van 15 jaar. Uit het nieuwste onderzoek van eind 2023 blijkt het volgende:

  • Slechte score leesvaardigheid
    Leesvaardigheid gaat niet goed bij Nederlandse leerlingen. Van de 14 landen die meedoen aan het onderzoek, scoort Nederland als een-na-laatste op het gebied van leesvaardigheid. Alleen Griekse leerlingen scoren nog slechter. Het niveau is ook nog eens achteruit gegaan in vergelijking met een paar jaar geleden.
  • Lagere score wiskunde
    Nederland scoort wel beter op wiskunde. We scoren zelfs het beste van heel Europa. Maar je ziet wel duidelijk dat leerlingen het slechter doen dan 4 jaar geleden. Vooral meisjes hebben een lager rekenniveau.
  • Leerachterstanden door corona en lerarentekort De leerachterstand die Nederlandse leerlingen hebben opgelopen, is al begonnen voor de coronapandemie. Maar het sluiten van scholen tijdens de pandemie heeft de leerachterstand wel vergroot. Ook het lerarentekort is een mogelijke verklaring voor de leerachterstanden.

5 manieren waarop Slimleren de lees- en rekenvaardigheid verhoogt

De coronapandemie en het lerarentekort zijn oorzaken waar je als ouder geen invloed op hebt. Maar gelukkig sta je niet machteloos tegenover een leerachterstand van je kind. Door hem of haar met Slimleren te laten oefenen, werkt je kind namelijk op een leuke en motiverende manier die onvoldoende voor rekenen/ wiskunde of taal/ Nederlands weg. Dat komt door de 5 redenen hieronder.

1. Automatisch op het eigen niveau oefenen

Als vragen en opdrachten te moeilijk zijn, raakt je kind zijn of haar motivatie kwijt. Daarom past de software van Slimleren zich automatisch aan op het niveau van je kind. Het systeem merkt het meteen als de vragen te moeilijk of te makkelijk zijn, waarna ze eenvoudiger of juist lastiger worden. Ook kan de software aanraden om eerst een ander onderwerp te oefenen voor een goede voorbereiding. Dat zorgt niet alleen voor meer motivatie, maar ook voor zelfvertrouwen bij je kind.

2. Directe uitleg tijdens het oefenen

Geeft je kind een verkeerd antwoord op een vraag? Dan krijgt hij of zij niet alleen de goede oplossing te zien, maar ook meteen een heldere uitleg daarvan. Zo ziet je kind precies waar het mis ging en leert van fouten. Bij de vragen die volgen, kan hij of zij die nieuwe inzichten direct toepassen. Dat maakt oefenen effectiever.

3. Vooraf theorie en video’s bekijken

Die theorie-uitleg is er niet alleen tijdens het oefenen. Bij elk onderwerp kan je kind namelijk vooraf een duidelijke theorie-uitleg lezen, vuistregels doornemen en vaak ook een videocollege bekijken. Zo maakt hij of zij daarna goed voorbereid de oefeningen. Ook tijdens de vragen kan je kind de theorie er altijd weer even bij pakken. Hierdoor leert hij of zij op het eigen tempo en gaat het niveau van lezen en rekenen op een natuurlijke manier omhoog.

4. Volledige aansluiting op het lesboek

Wat een gedoe: je kind wil online oefenen, maar de onderwerpen blijken een heel andere volgorde dan op school te hebben. Daar zit je niet op te wachten. Daarom stelt je kind bij Slimleren gewoon de eigen schoolboeken in. Op die manier hebben de onderwerpen dezelfde indeling als op school. Doordat de lesstof en thuisoefeningen gelijk lopen met elkaar, voorkom je verwarring en zoekwerk.

5. Leuke spelelementen tijdens het leren

Niet alleen opdrachten op het eigen niveau zorgen voor motivatie, maar ook plezier in het leren. Daarom zie je bij Slimleren allerlei leuke spelelementen terug. Zo verdient je kind diamanten voor elk goed antwoord en sterren voor ieder afgerond onderwerp. De diamanten kan hij of zij uitgeven in Buddy’s winkel. Daar zijn allerlei grappige kledingstukken en accessoires om de persoonlijke avatar aan te kleden.

Daarnaast zijn er leuke minigames voor de basisvaardigheden van taal en rekenen. Zo kan je kind op een speelse manier oefenen en steeds weer een nieuwe highscore neerzetten. Daardoor is Slimleren een vrolijke omgeving waarin het leuk is en blijft om te leren en te ontwikkelen.

Leerachterstand wegwerken? Probeer Slimleren gratis

Kan je kind wel wat hulp gebruiken bij lezen en rekenen? Dan is thuis oefenen met Slimleren een goed idee. De software is voor alle kinderen van groep 5 op de basisschool tot en met klas 3 op de middelbare school. Taal, spelling, Nederlands, rekenen en wiskunde zijn beschikbaar op ieder niveau. Daarnaast komen alle leerdoelen erin terug, van formules tot procenten en van spellingregels tot woordenschat.

Zo werkt je kind op een leuke manier een achterstand of onvoldoende weg en gaan de lees- en rekenvaardigheden steeds verder omhoog. Wil je eens uitproberen wat Slimleren jouw kind oplevert? Probeer het dan nu een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.