Wederkerend & wederkerig voornaamwoord

Wil jij online oefenen met het onderwerp Wederkerend & wederkerig voornaamwoord? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Wederkerend & wederkerig voornaamwoord

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Wederkerend & wederkerig voornaamwoord, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Wederkerend & wederkerig voornaamwoord
  • wederkerend voornaamwoord
  • wederkerig voornaamwoord
  • voornaamwoorden

  Theorie

Uitdaging

Wat is een wederkerend voornaamwoord en wat is een wederkerig voornaamwoord en hoe herken je beide voornaamwoorden in een zin?

Methode

Wederkerend voornaamwoord

Het wederkerende voornaamwoord verwijst bijna altijd terug naar het onderwerp van de zin. Hoe het geschreven wordt is afhankelijk van de persoon (1e, 2e of 3e persoon) en het getal (enkelvoud of meervoud) van het onderwerp.

 

Persoon                        Wederkerend voornaamwoord

1e enkelvoud                me, mij, mezelf, mijzelf

2e enkelvoud                je, u, zich, jezelf, uzelf, zichzelf

3e enkelvoud                zich, zichzelf

1e meervoud                ons, onszelf

2e meervoud                je, u, zich, jezelf, uzelf, zichzelf

3e meervoud                zich, zichzelf

 

Enkele voorbeelden van het wederkerende voornaamwoord in een zin zijn:

- Ik vergiste me in de afstand die ik moest lopen.
- Wij ergeren ons al de hele nacht aan het lawaai.
- Hij schaamt zichzelf voor zijn daden.
- Zij herkent zich niet in hem.

Er is een hele handige manier om het wederkerende manier in een zin te vinden. Je verandert simpelweg de zin in de derde persoon (de hij-vorm). Je zal zien dat het wederkerende voornaamwoord nu automatisch verandert in het woordje "zich". Dat woord is duidelijker te herkennen en zo kun je er dus makkelijk achter komen of een woord wel of niet een wederkerend voornaamwoord is. Kijk maar naar de volgende voorbeelden:

- Ik vergiste me in de afstand.
--> Hij vergiste zich in de afstand.
--> me (in de originele zin) is dus een wederkerend voornaamwoord!

 

Wederkerig voornaamwoord

Het wederkerige voornaamwoord is veel simpeler. De woorden elkaar, elkander en mekaar zijn de enige wederkerige voornaamwoorden in onze taal. Deze woorden laten zien dat twee personen een wederzijdse relatie hebben of handeling verrichten.

Voorbeelden van het wederkerige voornaamwoord in een zin zijn:

- Zij vinden elkaar hartstikke leuk.
- Zij zijn aan elkander gewaagd.
- Wij moeten met mekaar samenwerken.

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Het wederkerende voornaamwoord verwijst bijna altijd terug naar het onderwerp van de zin.
  • De woorden elkaar, elkander en mekaar zijn de enige wederkerige voornaamwoorden in onze taal.

  Voorbeeldvraag

Benoem de wederkerende en wederkerige voornaamwoorden in deze tekst:

Ik heb mij zeer verheugd op je komst. Vanavond gaan we onszelf eens lekker trakteren op een drie-gangen diner bij je favoriete restaurant. We hebben elkaar nog zoveel verhalen te vertellen! Ik heb je erg gemist de afgelopen weken.


Uitwerking:

Ik heb mij zeer verheugd op je komst. Vanavond gaan we onszelf eens lekker verwennen met een drie-gangen diner bij je favoriete restaurant. We hebben elkaar nog zoveel verhalen te vertellen! Ik heb je erg gemist de afgelopen weken.

mij = wederkerend voornaamwoord. (Als je de zin in de derde persoon zet, dan wordt het: 'Hij heeft zich zeer verheugd op je komst'. Aan het woord 'zich' kun je herkennen dat je te maken hebt met een wederkerend voornaamwoord.)

onszelf = wederkerend voornaamwoord. 

elkaar = wederkerig voornaamwoord.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.