Ik - persoonsvorm tt

Wil jij online oefenen met het onderwerp Ik - persoonsvorm tt? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Ik - persoonsvorm tt

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Ik - persoonsvorm tt, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Ik - persoonsvorm tt
 • ik-vorm
 • ik-vorm van het werkwoord
 • tegenwoordige tijd
 • enkelvoud
 • werkwoord
 • persoonsvorm
 • persoonsvorm tegenwoordige tijd
 • stam van het werkwoord

  Theorie

Uitdaging

Hoe schrijf je de ik-vorm van een werkwoord in de tegenwoordige tijd en wanneer gebruik je de ik-vorm van een werkwoord?

Methode

Hoe schrijf je de ik-vorm?

De ik-vorm van een werkwoord bepaal je door van het hele werkwoord -en af te halen.

Werkwoord: Werken
Ik-vorm: Ik werk

Werkwoord: Huilen
Ik-vorm: Ik huil

 

Er zijn een aantal belangrijke extra regels bij het bedenken en schrijven van de ik-vorm van een werkwoord: 

 

1 - Klinker erbij

Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een lange klinker + een medeklinker staat (bijvoorbeeld bij lopen: lop-en), dan komt er een klinker bij zodat de klank lang blijft ("lop" heeft een korte klank, "loop" heeft ook een lange klank net als "lopen").

Werkwoord: Lopen
Ik-vorm: Ik loop

Werkwoord: Vragen
Ik-vorm: Ik vraag 

 

2 - Een medeklinker weghalen

Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een korte klinker + twee medeklinkers staat (bijvoorbeeld bij kussen: kuss-en), dan haal je één van die medeklinkers weg.

Werkwoord: Willen
Ik-vorm: Ik wil

Werkwoord: Liggen
Ik-vorm: Ik lig

 

3 - Letter veranderen

Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een z of een v staat, dan verandert deze laatste letter. Als het werkwoord eindigt op -zen, dan verandert de z in een s. Als het werkwoord eindigt op -ven, dan verandert de v in een f.

Werkwoord: Blazen
Ik-vorm: Ik blaas

Werkwoord: Kluiven
Ik-vorm: Ik kluif

 

4 - Alleen de n weghalen

Als een werkwoord niet eindigt op -en maar wel op -n, dan haal je alleen de n weg om tot de stam te komen. Indien er dan nog twee dezelfde klinkers aan het einde van de stam staan, dan haal je ook een van die klinkers weg om tot de ik-vorm te komen.

Werkwoord: Zien
Ik-vorm: Ik zie

Werkwoord: Slaan
Ik-vorm: Ik sla

 

Wanneer gebruik je de ik-vorm?

Je gebruikt de ik-vorm van het werkwoord in twee gevallen:

 

1 - Het werkwoord slaat op de hoofdpersoon "ik"

Als er een hoofdpersoon "ik" voor of achter het werkwoord staat, dan gebruik je de ik-vorm van het werkwoord:

Ik ...... (spelen) met de bal. --> Ik speel met de bal.
Die postzegels ...... (sparen) ik. --> Die postzegels spaar ik.

 

2 - Het werkwoord slaat op de hoofdpersoon "je/jij" (je/jij moet dan achter het werkwoord staan!)

Als er een hoofdpersoon "je/jij" achter het werkwoord staat, dan gebruik je de ik-vorm van het werkwoord:

...... (spelen) je met de bal? --> Speel je met de bal?
Die postzegels ...... (sparen) jij. --> Die postzegels spaar jij.

Let op: je gebruikt alleen de ik-vorm als "je/jij" de hoofdpersoon is. Kijk bijvoorbeeld naar de zin: "Hij helpt je daarmee." Hier zie je dat er "je" achter het werkwoord staat, maar de hoofdpersoon is "Hij" in deze zin, dus schrijf je het werkwoord niet in de ik-vorm.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een lange klinker + een medeklinker staat (bijvoorbeeld bij lopen: lop-en), dan komt er een klinker bij zodat de klank lang blijft
 • Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een korte klinker + twee medeklinkers staat (bijvoorbeeld bij kussen: kuss-en), dan haal je één van die medeklinkers weg.
 • Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een z of een v staat, dan verandert deze laatste letter. Als het werkwoord eindigt op -zen, dan verandert de z in een s. Als het werkwoord eindigt op -ven, dan verandert de v in een f.
 • Als een werkwoord niet eindigt op -en maar wel op -n, dan haal je alleen de n weg om tot de stam te komen. Indien er dan nog twee dezelfde klinkers aan het einde van de stam staan, dan kan je ook een van die klinkers weghalen om tot de ik-vorm te komen.
 • Als er een hoofdpersoon "ik" voor of achter het werkwoord staat, dan gebruik je de ik-vorm van het werkwoord.
 • Als er een hoofdpersoon "je/jij" achter het werkwoord staat, dan gebruik je de ik-vorm van het werkwoord.

  Voorbeeldvraag

Wat is de ik -vorm van de volgende werkwoorden?

a. worden - .....
b. verliezen - .....
c. gaan - .....

 

Uitwerkingen

a. word (hier kan je gewoon het hele werkwoord -en doen)

b. verlies (als het werkwoord eindigt op -zen, dan verandert de z in een s)

c. ga (Als een werkwoord niet eindigt op -en maar wel op -n, dan haal je alleen de n weg om tot de stam te komen. Indien er dan nog twee dezelfde klinkers aan het einde van de stam staan, dan kan je ook een van die klinkers weghalen.)

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.