Gevorderd - s, ss, z, zz, sz, sc, c of cc?

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - s, ss, z, zz, sz, sc, c of cc?? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - s, ss, z, zz, sz, sc, c of cc?

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - s, ss, z, zz, sz, sc, c of cc?, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - s, ss, z, zz, sz, sc, c of cc?
  • sisklank
  • sc of sz
  • c of cc
  • s of ss
  • z of zz
  • medeklinkers

  Theorie

Uitdaging

Veel Nederlandse woorden bevatten een sisklank, zoals bijvoorbeeld sinaasappel. We kennen verschillende manieren waarop we woorden met de sisklanken schrijven. Soms gebruiken we alleen een enkele s of z, soms dubbele letters: ss of zz, en ook af en toe andere combinaties: sz, c, sc. Maar wanneer schrijf je welke? 

Methode

Woorden met sz

De combinatie sz lijkt in eerste instantie misschien een rare lettercombinatie, maar toch zit deze in veel Nederlandse woorden (geenszins, alleszins). Deze lettercombinatie kom je vaak tegen in samengestelde woorden. Bijvoorbeeld:

koningszoon, vuilniszak, basiszorg, fietszadel, overheidszaken.

 

Woorden met sc

Er bestaan ook woorden met een sisklank die je schrijft als sc. Hiermee bedoelen we niet de woorden met 'sch', hierin hoor je namelijk een sisklank gevolgd door een 'ggg'-klank. Wat we hier bedoelen zijn de woorden waarin de je c eigenlijk niet heel duidelijk hoort. Bijvoorbeeld:

scène, scenario.

 

Woorden met een c en cc

De c is een speciale letter. Soms klinkt de c als een s, soms klinkt de c als een k en soms is het onderdeel van de 'ggg'-klank. In sommige woorden hoor je dus de sisklank en schrijf je een c (of cc). Bijvoorbeeld:

citroen, cent, accessoires, speciaal.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Woorden met een sisklank kan je schrijven met de letters: s, ss, z, zz, sz, sc, c of cc.

  Voorbeeldvraag

Vul je juiste letter(s) in:

a. do..ent
b. fa..inatie
c. voed..el
d. offi..ieel


Uitwerking

a. docent
b. fascinatie
c. voedsel
d. officieel
Je kunt (meestal) niet horen of je een s, ss, c, cc, z, zz, sc, sz moet schrijven. Er zijn hierover geen duidelijke regels, je zult het dus per woord moeten leren. Daarom kun je het beste veel lezen, hierdoor herken je woorden veel sneller.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.