Basis - enkele of dubbele medeklinker?

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - enkele of dubbele medeklinker?? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - enkele of dubbele medeklinker?

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - enkele of dubbele medeklinker?, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - enkele of dubbele medeklinker?
  • enkele medeklinker
  • dubbele medeklinker
  • medeklinkers
  • twijfel lettercombinaties
  • twijfelwoorden

  Theorie

Uitdaging

Rapen en rappen zijn beide correct geschreven Nederlandse woorden. Ze verschillen maar één letter van elkaar, maar betekenen totaal iets anders (meervoud van een plantensoort (enkelvoud = een raap) en ritmische spreken op muziek).

Het is dus van groot belang dat je weet wanneer je één p moet schrijven en wanneer twee. Dit geldt uiteraard ook voor andere medeklinkers.

Methode

1 - Woorden in het meervoud

Als je woorden in het meervoud schrijft, schrijf je deze soms met één medeklinker en soms met twee. Om te bepalen of je één of twee medeklinkers moet schrijven, kijk je naar de klinker die voor de medeklinker(s) staat:

Is dit een korte klinker, dan schrijf je het woord met twee medeklinkers zodat de klank niet verandert. 

ster - sterren
vlag - vlaggen
tel - tellen

Is dit een lange klinker, dan schrijf je het woord met één medeklinker om de klank lang te houden (als er een dubbele klinker in het enkelvoud stond, laat je er eentje weg). 

kraan - kranen
knoop - knopen
slaap - slapen

 

2 -  Langere woorden in het enkelvoud

Naast het verschil tussen één en twee medeklinkers in het meervoud, heb je veel woorden waarbij het enkelvoud ook al lastig te spellen is. Bijvoorbeeld commissie en accommodatie.

Hiervoor gelden echter dezelfde trucjes:

  • We schrijven meestal een dubbele medeklinker als er een korte klinker vóór de (dubbele) medeklinker staat. 
  • We schrijven meestal een enkele medeklinker als er een lange klinker vóór de (enkele) medeklinker staat.

Bijvoorbeeld:

- omelet (de o is hier een lange klinker)
- aders (de a is hier een lange klinker)
- appelflap (de a is hier een korte klinker)
- commissie (de o en de i zijn hier korte klinkers)

Maar let op! Want ook op deze regel zijn er uitzonderingen:

- comité (de o is een korte klinker, maar toch schrijven we het met maar één m)
- orakel (de o is een korte klinker, maar toch schrijven we het met maar één r)

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Als je woorden in het meervoud schrijft, schrijf je deze soms met één medeklinker en soms met twee. Om te bepalen of je één of twee medeklinkers moet schrijven, kijk je naar de klinker die voor de medeklinker(s) staat.
  • Als je woorden in het enkelvoud schrijft, schrijf je deze soms met één medeklinker en soms met twee. We schrijven meestal een dubbele medeklinker als er een korte klinker vóór de (dubbele) medeklinker staat. We schrijven meestal een enkele medeklinker als er een lange klinker vóór de (enkele) medeklinker staat.

  Voorbeeldvraag

Vul in 'n' of 'nn'.

a. Ik heb vandaag ontbeten met een pa..enkoek!
b. Dat meisje heeft hele lange be..en.
c. In mijn etui zitten vele soorten pe..en.
d. Ik heb een mooie steen gevonden. Die leg ik bij mijn verzameling van ste..en.


Uitwerkingen

a. pannenkoek
b. benen
c. pennen
d. stenen

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.