Basisregels - hoofdlettergebruik

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basisregels - hoofdlettergebruik? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basisregels - hoofdlettergebruik

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basisregels - hoofdlettergebruik, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basisregels - hoofdlettergebruik
  • hoofdletters
  • hoofdlettergebruik

  Theorie

Uitdaging

We kennen hoofdletters en kleine letters, maar wanneer moet je nou eigenlijk hoofdletters gebruiken?

Methode

Er zijn verschillende situaties waarin je een hoofdletter schrijft. De meest voorkomende zijn:

1 - Aan het begin van een zin
Elke hele zin begint met een hoofdletter. Als een zin begint met een apostrof, dan krijg het eerstvolgende woord een hoofdletter. Als zinnen beginnen met een cijfer, dan krijgt het eerstvolgende woord geen hoofdletter.
--> 's Ochtends .... 
--> 4 euro is niet veel voor zoiets moois.

2 - De eerste letter van een naam
Zowel voor- als achternamen schrijven we met een hoofdletter. Tussenvoegsels schrijven we met een kleine letter, tenzij er geen voornaam of voorletter voor staat, in dat geval krijgt het eerste tussenvoegsel een hoofdletter. Initialen (= alleen de eerste letter van een voornaam) schrijven we ook met hoofdletters.
--> Hendrik de Jong, meneer H. de Jong, meneer De Jong, mevrouw Van der Pol, G.A. de Ridder.

3 - Aardrijkskundige namen
Aardrijkskundige namen schrijven we met een hoofdletter, net als de samenstellingen en afleidingen van deze namen. Aardrijkskundige namen zijn onder andere plaatsnamen, streken, landen, werelddelen, rivieren en gebergten.
--> België, Europa, de Maas, Zuidpool, de Himalaya, Amsterdammer, Zuid-Afrikaanse wijn, 's Hertogenbosch.

4 - Namen van talen/dialecten
Namen van talen en dialecten schrijven we ook met een hoofdletter. Ook hier geldt hetzelfde voor samenstellingen en afleidingen van deze namen. 
--> Nederlands, de Nederlandse taal, Limburgs, Duitstalig, Franse les.

5 - Namen van specifieke bevolkingsgroepen
Namen van specifieke bevolkingsgroepen (inclusief samenstellingen en afleidingen) schrijven we met een hoofdletter. Maar let op! Want overkoepelende begrippen voor etnische groepen schrijven we juist weer met een kleine letter.
--> Belg, Noor, Russen, Eskimo, Maya's, Griekse mythe, latino, zigeuners.

6 - Heilige personen en objecten
Personen en zaken die we als heilig beschouwen schrijven we met een hoofdletter. Ook als heilige personen of boeken in samenstellingen of afleidingen voorkomen schrijven we deze met een hoofdletter.
--> God, Boeddha, de Bijbel, Koran, Mariabeeld, Bijbelstudie.

Let wel op! Als je het over 'de Bijbel' hebt en je bedoeld hiermee 'het heilige boek', dan schrijf je dit met een hoofdletter. Maar als je het over een specifiek exemplaar van dit boek hebt, dan schrijf je het met een kleine letter.
--> Nadat ik op zondag naar Bijbelstudie ben geweest, leg ik mijn bijbel altijd in mijn kast. 
Religies en aanhangers van geloof schrijven we met een kleine letter.
--> christenen, boeddhist, islamitsch.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

De meest bekende regels over hoofdlettergebruik zijn:

1 - Een zin begin je met een hoofdletter.
2 - De eerste letter van een naam schrijf je met een hoofdletter.
3 - Aardrijkskundige namen schrijf je met een hoofdletter.
4 - Namen van talen/dialecten schrijf je met een hoofdletter.
5 - Namen van specifieke bevolkingsgroepen schrijf je ook met een hoofdletter.
6 - Heilige personen en objecten schrijf je ook met een hoofdletter.

  Voorbeeldvraag

Maak deze zinnen correct door op de juiste plaats hoofdletters te schrijven.

mevrouw a. van de berg gaat graag fietsen in zuid-spanje. 's ochtends begint ze meestal met een half uur mediteren. anita is erg geïnteresseerd in het boeddhisme en ze volgt momenteel een cursus over spiritualiteit.

 

Uitwerking

Mevrouw A. van de Berg gaat graag fietsen in Zuid-Spanje. 's Ochtends begint ze meestal met een half uur mediteren. Anita is erg geïnteresseerd in het boeddhisme en ze volgt momenteel een cursus over spiritualiteit.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.