Komma

Wil jij online oefenen met het onderwerp Komma? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Komma

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Komma, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Komma
 • komma
 • leestekens

  Theorie

Uitdaging

Wanneer gebruik je een komma

Methode

Een komma wordt in een zin geplaatst om een korte pauze in te bouwen. Hoe langer de zin, de groter de kans dat er een komma in zit. De meest voorkomende gevallen zijn: 

 

1 - in opsommingen

Als je meerdere dingen wilt opsommen in een zin kun je een komma gebruiken tussen de verschillende dingen. Bijvoorbeeld:

- Ik wil graag 2 paar schoenen, 1 tas, 4 jurkjes en 6 broeken bestellen.

Let op: vóór het laatste ding (in dit geval 6 broeken) gebruik je 'en' in plaats van een komma.

 

2 - tussen bijvoegelijk naamwoorden 

Als je meerdere bijvoegelijk naamwoorden wilt gebruiken om hetzelfde zelfstandig naamwoord te omschrijven moet je een komma gebruiken. Bijvoorbeeld:

- Mijn vriend heeft een mooie, zwarte, grote motor in de garage staan. 

 

3 - voor en na een bijzin

Als je iets meer wilt vertellen over een woord of persoon in een zin kun je een bijzin toevoegen. Achter het woord (of de persoon) schrijf je een komma, daarna schrijf je de bijzin en dan sluit je de bijzin af met een komma. Belangrijk is dat de zin, zonder de bijzin, een zelfstandige zin is. Bijvoorbeeld: 

- Vanavond ga ik naar een film, over de tweede wereldoorlog, samen met mijn vriendinnetjes.
- Vanavond ga ik naar een film samen met mijn vriendinnetjes. (zonder de bijzin)

Beide zinnen zijn correct, maar de eerste zin geeft meer informatie over het onderwerp van de film. 

 

4 - na aanhef boven een brief 

Als je een brief schrijft begin je altijd met een aanhef. Na deze aanhef plaats je altijd een komma. Bijvoorbeeld:

- Beste lezer, ....
- Hallo Jan, ....

 

5 - voor en/of na een aanspreking

Als je in een zin iemand wilt aanspreken schrijf je voor en/of na zijn naam een komma. Bijvoorbeeld:

- Jochem, wil je even naar mij luisteren?
- Ren weg, Pieter, want een dinosaurus achtervolgt je. 

 

6 - voor een voegwoord

Voor voegwoorden schrijf je altijd een komma. Bijvoorbeeld: 

- Ik moet vroeg op staan, want ik moet naar school.
- Vanavond moet ik op tijd thuis zijn, aangezien ik morgen een toets heb. 

Let op: dat is een uitzondering, daarvoor schrijf je niet altijd een komma. 

 

7 - soms voor die/dat

Soms schrijf je een komma voor die/dat, maar soms ook niet. Het ligt aan de betekenis van de zin. Lees de volgende zinnen om het verschil te zien: 

- De kinderen die geoefend hebben op slimleren.nl halen hoge cijfers.
- De kinderen, die geoefend hebben op slimleren.nl, halen hoge cijfers. 

Beide zinnen zijn correct geschreven, er is alleen een belangrijk verschil in de betekenis. 

 • Uit de eerste zin blijkt dat er 2 soorten kinderen zijn, namelijk de kinderen die geoefend hebben op slimleren.nl en de kinderen die niet geoefend hebben op slimleren.nl.
 • In de tweede zin staat 'die geoefend hebben op slimleren.nl' tussen komma's, dit betekent dat het een bijzin is. Deze bijzin vertelt de lezer iets over het onderwerp. Dit betekent dat alle kinderen geoefend hebben op slimleren.nl.

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

Je gebruikt meestal een komma:

 • in opsommingen
 • tussen bijvoegelijk naamwoorden
 • voor en na een bijzin
 • na aanhef boven een brief 
 • voor en/of na een aanspreking
 • voor een voegwoord
 • soms voor die/dat
… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.