Soorten grafieken

Wil jij online oefenen met het onderwerp Soorten grafieken? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Soorten grafieken

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Soorten grafieken, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Soorten grafieken
 • losse punten
 • grafiek
 • vloeiende kromme
 • horizontale lijnstukjes
 • soorten grafieken

  Video

  Theorie

Uitdaging

We kunnen onderscheid maken in 3 soorten grafieken. In deze theorie wordt uitgelegd wanneer je welke gebruikt: de vloeiende kromme, horizontale lijnstukjes en losse punten.

Methode

Kijk naar de afbeeldingen van de vloeiende kromme, horizontale lijnstukjes en losse punten:

 • Een vloeiende kromme gebruik je als alle soorten getallen in de grafiek voor kunnen komen. Zo kan bijvoorbeeld elke temperatuur op een tijdstip van de dag voorkomen en de temperatuur slaat geen stapjes over. Als het warmer en kouder wordt gaat dat geleidelijk aan en worden er geen temperaturen overgeslagen. Deze punten verbind je dus met elkaar en dan krijg je een vloeiende kromme.
 • Horizontale lijnstukjes gebruik je als de waarde in 1 sprong verandert en dan een bepaalde periode constant is. Bijvoorbeeld de prijs van benzine kan een paar dagen lang hetzelfde zijn. Op een dag kan de benzine ineens 10 eurocent duurder zijn. Hierdoor maakt de grafiek een sprongetje omhoog en blijft dan weer voor een paar uur of een paar dagen op dat niveau. Je kan deze lijnstukjes dan niet met elkaar verbinden, want uitkomsten tussen de lijnen komen niet voor. Je houdt dan een grafiek met horizontale lijnstukjes over.
 • Losse punten gebruik je als er alleen hele waardes gemeten worden. Op de y-as staat bijvoorbeeld een percentage gewicht en op de x-as het aantal mensen. De stippen komen alleen voor op een heel getal omdat je geen halve mensen kan hebben. De punten kun je daarom niet met elkaar verbinden. Ook zijn het geen horizontale lijnstukjes omdat de waardes niet een bepaalde periode constant zijn. Daarom gebruik je losse punten in zo'n grafiek.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Een vloeiende kromme gebruik je als alle getallen (ook decimalen) in de grafiek voor kunnen komen.
 • Horizontale lijnstukjes gebruik je als de waarde in één sprong verandert en dan een bepaalde periode constant is.
 • Losse punten gebruik je als er alleen hele waarden gemeten worden.

  Voorbeeldvraag

Noem een voorbeeld van een situatie waarin:

a. Je in een grafiek losse punten ziet.
b. De grafiek bestaat uit horizontale lijn stukjes.
c. De grafiek een vloeiende kromme heeft.

 

Uitwerking

a. Je gebruik losse punten in een grafiek wanneer er alleen hele waardes gemeten kunnen worden. Je voorbeeld moet dus bestaan uit iets wat je niet in stukjes kunt delen. Bijvoorbeeld het aantal puppy's per kooinummer in een asiel.

b. Je gebruikt horizontale lijnstukjes in een grafiek wanneer je er van uit gaat dat de afhankelijke variabele sprongsgewijs verandert. Dit kan de prijs zijn van een bepaald product, maar bijvoorbeeld ook de stroomkosten per maand (als deze bijvoorbeeld steeds aan het begin van de maand verandert).

c. Je gebruikt een vloeiende kromme als alle soort getallen in de grafiek kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld het gewicht van een persoon uitgezet tegen de leeftijd van deze persoon.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.