Woordformules opstellen met aftrekken

Wil jij online oefenen met het onderwerp Woordformules opstellen met aftrekken? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Woordformules opstellen met aftrekken

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Woordformules opstellen met aftrekken, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Woordformules opstellen met aftrekken
 • woordformules
 • woordformule opstellen
 • rekenen met letters
 • letters in formules
 • woorden in formules

  Theorie

Uitdaging

Met woordformules kun je in woorden uitleggen hoe je iets kunt uitrekenen. Dit kan je ook doen als een bepaalde waarde steeds minder wordt, bijvoorbeeld je beltegoed dat steeds minder wordt als je meer belt. Zo krijg je een woordformule met een minteken.

Hoe je zo'n woordformule opstelt leggen we je uit in deze theorie.

Methode

De algemene vorm voor een standaard (lineaire) formule (of functie) waarbij je met een startgetal begint en er dan iets vanaf wordt getrokken afhankelijk van de waarde van x is:

y = b - ax

Je gaat hier alleen maar oefenen met het opstellen van zo'n (lineaire) woordformule.

Stappenplan opstellen van woordformules

 • Stap 1: Lees de vraag goed en haal de a uit de tekst.

  a = met hoeveel verandert de waarde van y als er 1 x bijkomt.
  Meestal wordt dit in de tekst aangegeven als het aantal wat eraf gaat of erbij komt.
  Dit getal wordt ook wel het hellingsgetal genoemd.

 • Stap 2: Lees de vraag goed en haal de b uit de tekst.

  b = het getal wat je zou overhouden bij x = 0.
  In de tekst wordt dit vaak aangegeven met de tekst eenmalig of starttarief.
  Als er een vast bedrag is of een starttarief, dan is dit de constante. De constante blijft altijd gelijk.

 • Stap 3: Schrijf de formule voor jezelf op in de vorm van y = b - ax en schrijf de woorden voluit (dus niet losse letters maar gewoon in woorden wat het is).

Voorbeeld

Stel dat Job zakgeld heeft gekregen van zijn vader om snoepjes mee te kopen. Het zakgeld dat hij heeft gekregen bedraagt 20 euro. Ieder snoepje kost in de snoepwinkel 0,50 euro. Wat is dan de formule waarmee je uitrekent hoeveel zakgeld Job nog over heeft na het kopen van snoepjes met het zakgeld?

 • Stap 1: het hellingsgetal (de a) is hier de kosten per snoepje van 0,50 euro.
 • Stap 2: de constante is het startbedrag aan zakgeld van 20 euro.
 • Stap 3: zakgeld over = gekregen zakgeld - kosten per snoepje · aantal snoepjes

Dus de woordformule is: Zakgeld over = 20 - 0,50 · aantal snoepjes

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

Stappenplan opstellen van woordformules

 • Stap 1: Lees de vraag goed en haal de a uit de tekst.
 • Stap 2: Lees de vraag goed en haal de b uit de tekst.
 • Stap 3: Schrijf de formule voor jezelf op, (meestal) in de vorm van y = b - ax en schrijf de woorden voluit (dus niet losse letters maar gewoon in woorden wat het is).

  Voorbeeldvraag

Lieke's moeder wil weten hoeveel beltegoed Lieke nog over heeft. Lieke krijgt per maand 40 euro beltegoed en ze heeft deze maand al 23 minuten gebeld. Per gebelde minuut moet ze 0,50 cent betalen.

a. Bereken met de woordformule hoeveel beltegoed Lieke nog over heeft.

b. Hoeveel minuten kan Lieke maximaal bellen per maand?

 

Uitwerking

a. Begin met het uitschrijven van de woordformule. Wat wil je weten: hoeveel beltegoed Lieke nog over heeft. Wat is het start bedrag: 40 euro. Hoeveel gaat er per gebelde minuut vanaf: 0,50 cent.

Woordformule: Beltegoed = 40 - 0,5 · aantal gebelde minuten

Lieke heeft deze maand 23 minuten gebeld, we kunnen nu de woordformule invullen: Beltegoed = 40 - 0,5 · 23 = 40 - 11,5 = 28,5

Lieke heeft dus 28,50 euro beltegoed over.

b. Lieke heeft per maand 40 euro om te bellen, meer dan dit bedrag kan zij dus niet uitgeven. Per minuut betaalt ze 0,50 cent. Het bedrag wat je wil berekenen is nu dus bekend, namelijk het aantal minuten bij 0 euro. Vul dit in in de woordformule:

0 = 40 - 0,5 · aantal gebelde minuten
0 = 40 - 40
dus 0,5 · aantal gebelde minuten = 40

Aantal gebelde minuten is 80, want 40 : 0,5 = 80

Lieke kan dus maximaal 80 minuten per maand bellen.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.