Basis - oppervlakte van een cirkel

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - oppervlakte van een cirkel? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - oppervlakte van een cirkel

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - oppervlakte van een cirkel, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - oppervlakte van een cirkel
 • cirkel
 • eigenschappen van cirkels
 • oppervlakte cirkel
 • pi
 • diameter
 • straal

  Theorie

Uitdaging

Als je van een kamer de oppervlakte van de vloer berekent, weet je precies hoeveel verf je moet halen om de vloer een nieuw kleurtje te geven. Zou dit ook kunnen als de kamer rond is?

De oppervlakte van een cirkel kunnen we berekenen! Dit komt soms handig van pas. In deze theorie nemen we door hoe dit moet en welke waarden je hiervoor nodig hebt.

Methode

De oppervlakte van een cirkel berekenen we met de volgende standaardformule:

Oppervlakte cirkel = $$\pi$$ · straal2

Zoals je ziet heb je twee waarden nodig om de oppervlakte van een cirkel te kunnen berekenen:

 • $$\pi$$, dit Griekse getal noemen we pi. Dit is een getal met eindeloos veel cijfers achter de komma (= 3,14...).
 • De straal, ofwel de radius, r. Dit is de helft van de diameter. De diameter is de doorsnede van een cirkel (zie de afbeelding). Als de straal niet gegeven is maar de diameter van de cirkel wel gegeven is, dan bereken je de straal als volgt: $${r =} \frac{1}{2} · \mbox{diameter} $$
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Straal = r
 • Diameter = 2 · r
 • $$\mbox{Pi } = \pi$$ ≈ 3,14
 • Oppervlakte = $$\pi$$ · 2

  Voorbeeldvraag

Beantwoord de volgende vragen:

a. Een rond zwembad heeft een diameter van 8 meter. Bereken de oppervlakte van het zwembad in 1 decimaal nauwkeurig.

b. De tegels op de bodem van het zwembad wegen 0,002 kg per cm2. Hoeveel weegt het totaal aantal tegels in het zwembad?

Uitwerking:

a. $$\mbox{straal =} \frac{1}{2} · \mbox{diameter} $$

$$\mbox{straal =} \frac{1}{2} · \mbox{8} = 4$$ Oppervlakte = $$\pi$$ · 42 = 50,3 m2

b. 50,3 m2 = 50.3 · 100 · 100 = 503.000 cm2 (van m2 naar dm2 is · 100 en van dm2 naar cm2 is nog eens · 100)

Gewicht = 503.000 · 0,002 = 1.006 kg.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.