Boomdiagram en introductie vermenigvuldigingsregel

Wil jij online oefenen met het onderwerp Boomdiagram en introductie vermenigvuldigingsregel? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Boomdiagram en introductie vermenigvuldigingsregel

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Boomdiagram en introductie vermenigvuldigingsregel, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Boomdiagram en introductie vermenigvuldigingsregel
  • boomdiagram
  • mogelijkheden berekenen
  • vermenigvuldigingsregel
  • tellen

  Theorie

Uitdaging

Wanneer je wilt weten hoeveel mogelijke keuzes je kunt maken, kun je dit uittekenen in een boomdiagram. Een boomdiagram laat je schematisch het aantal keuzemogelijkheden zien.

In deze theorie behandelen we het boomdiagram en bespreken we de verschillende manieren om het totaal aantal mogelijke combinaties van keuzes uit te rekenen.

Methode

Op de menu kaart van restaurant 't Vliegertje heb je de keuze uit drie voorgerechten en vijf hoofdgerechten. In de afbeelding zie je hoe de boomdiagram van restaurant 't Vliegertje eruit zou zien.

Een tak geeft één volledige keuzecombinatie aan. Een voorbeeld van een tak zou kunnen zijn tomatensoep en lasagne, notatie TL. Het aantal takken geeft het aantal mogelijkheden weer, dus door de takken te tellen kun je erachter komen wat het aantal mogelijke keuzecombinaties is. Er zijn 15 verschillende takken in deze boomdiagram, dus je kunt uit 15 verschillende mogelijkheden kiezen.

In plaats van het aantal takken te tellen, kun je deze ook berekenen. Het aantal takken van een boomdiagram bereken je door de aantallen afzonderlijke keuzes met elkaar te vermenigvuldigen. Deze manier noemen we ook wel de vermenigvuldigingsregel.

Aantal takken/mogelijkheden = aantal keuzes moment 1 · aantal keuzes moment 2 · aantal keuzes moment 3 · ...

In het geval van restaurant 't Vliegertje, heb je twee afzonderlijke keuzemomenten:

- Bij je eerste keuze, het voorgerecht, kun je uit 3 verschillende dingen kiezen
- Bij je tweede keuze, het hoofdgerecht, kun je uit 5 verschillende dingen kiezen.

Aantal takken = aantal keuzes1 · aantal keuzes2 = 3 · 5 = 15

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Vermenigvuldigingsregel: Aantal takken/mogelijkheden = aantal keuzes moment 1 · aantal keuzes moment 2 · aantal keuzes moment 3 · ...

  Voorbeeldvraag

Olivia wil zoveel mogelijk verschillende pizza's bakken. Tijdens het bakken moet ze een aantal verschillende keuzes maken:

  • Ze kan een dikke of een dunne bodem maken.
  • Ze kan het vegetarisch beleggen of met vlees beleggen.
  • Ze kan er voor kiezen om er extra mozzarella, extra gorgonzola of geen extra kaas op te doen.

a. Maak het boomdiagram.

b. Hoeveel verschillende soorten pizza's kan Olivia maken?

 

Uitwerking

a. Zie afbeelding. Let goed op dat je alle keuzemogelijkheden erin hebt gezet!

b. Je kunt het aantal takken tellen of berekenen door de aantallen afzonderlijke keuzes met elkaar te vermenigvuldigen.

Aantal takken = 2 · 2 · 3 = 12

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.