Bissectrices en de ingeschreven cirkel

Wil jij online oefenen met het onderwerp Bissectrices en de ingeschreven cirkel? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Bissectrices en de ingeschreven cirkel

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Bissectrices en de ingeschreven cirkel, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Bissectrices en de ingeschreven cirkel
  • bissectrice
  • bissectrice tekenen
  • ingeschreven cirkel
  • ingeschreven cirkel tekenen
  • passer
  • geodriehoek

  Theorie

Uitdaging

Een hoek kun je precies door midden delen waardoor de hoek gesplitst wordt in twee even grote hoeken. De lijn die de hoek door midden deelt heet een bissectrice. De ingeschreven cirkel raakt alle zijden van de driehoek (en snijdt deze dus niet). 

Je kunt de ingeschreven cirkel tekenen met behulp van de bissectrices van de driehoek. Hoe dat precies werkt wordt in deze theorie besproken.

Methode

De bissectrice deelt een hoek in 2 gelijke hoeken en heeft als eigenschap dat de afstand van elk punt op de bissectrice even ver ligt van beide benen van de hoek. Je kunt in een driehoek 3 bissectrices tekenen, vanuit elke hoek eentje.

Het punt waar de bissectrices elkaar snijden heeft als speciale eigenschap dat de afstand tot alle 3 de zijden van de driehoek gelijk is. Dit is dus het middelpunt van de driehoek.

Je kunt een cirkel om dit middelpunt tekenen met als straal de kortste afstand tot de zijden van de driehoek. Deze cirkel heet de ingeschreven cirkel van de driehoek. Deze cirkel raakt alle zijden van de driehoek en heeft als middelpunt het snijpunt van de bissectrices.

Je kunt een ingeschreven cirkel tekenen. Begin hiervoor met het tekenen van de 3 bissectrices van de driehoek. Dit kun je doen met behulp van je passer en geodriehoek. Het snijpunt van de bissectrices is het middelpunt van de ingeschreven cirkel. De straal van de ingeschreven cirkel is de kortste afstand tussen het middelpunt en één van de zijden. Dit kun je vinden door de loodlijn van één van de zijden te tekenen, die door het middelpunt gaat.

Vervolgens stel je je passer in op deze straal en teken je de ingeschreven cirkel.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Een bissectrice deelt een hoek precies doormidden.
  • Een ingeschreven cirkel raakt de 3 zijden van een driehoek.
  • Een ingeschreven cirkel heeft als middelpunt het snijpunt van de bissectrices van de hoeken.

  Voorbeeldvraag

Je hebt driehoek ABC, zie afbeelding. Teken de bissectrices van ∠A en ∠B.

a. Teken een cirkel met als middelpunt het snijpunt van beide bissectrices met een straal die precies zijde AB raakt. Wat valt je op?

b. Hoe noem je het snijpunt van de bissectrices?

c. Teken de bissectrice van ∠C. Wat valt je op?

 

Uitwerking:

a. De cirkel raakt precies alle zijden van de driehoek, niet alleen zijde AB.

b. Het middelpunt van de ingeschreven cirkel.

c. De bissectrice van ∠C snijdt precies door het snijpunt van de andere twee bissectrices, het middelpunt van de ingeschreven cirkel.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.