Basis 1 - opstellen van een line...

Basis 1 - opstellen van een lineaire formule

  • letters
  • wiskundige letters
  • rekenen met letters
  • letters in formules
  • herleiden
  • opstellen van een formule

  Theorie

Uitdaging

In de wiskunde worden getallen vaak weergeven door letters. Hierdoor kan veel informatie worden gegeven zonder dat de daadwerkelijke getallen bekend hoeven te zijn. Rekenen zonder getallen klinkt misschien gek, maar zelfs met letters kun je rekenen!

In deze theorie leggen we je uit hoe je met behulp van letters kunt rekenen en zal je zien dat je met behulp van letters al snel kleine formules kan opstellen.

Methode

Rekenen met letters is zinvol als er geen getallen bekend zijn.

Een voorbeeld

Een kat weegt gemiddeld a kg. Yvonne weegt 8 keer zo veel.

Hoeveel een kat precies weegt is niet bekend, maar het gewicht in kg is vastgesteld met de letter a. Wat wel precies bekend is, is dat Yvonne 8 keer zo veel weegt als de gemiddelde kat.

Dus stel, de een kat weegt gemiddeld 4 kg, dan betekent dat dat Yvonne 8 x 4 = 32 kg weegt. En als een kat gemiddeld 6 kg zou wegen, dan betekent dat dat Yvonne 8 x 6 = 48 kg weegt.

Als we dus op basis van de gegevens willen opschrijven hoeveel Yvonne weegt, dan kunnen we zeggen dat Yvonne 6a kg weegt (dit is 6 vermenigvuldigt met a).

Een ander voorbeeld

Dorien's haar is x cm lang. Floor's haar is 14 cm langer.

In deze situatie is x niet bekend. Toch kun je zeggen dat het haar van Floor x + 14 cm lang is. Het is namelijk 14 cm langer dan het haar van Dorien, en de lengte van het haar van Dorien wordt aangegeven met x.

  Vuistregels

  • 2 keer a kg = 2a kg

  Voorbeeldvraag

Beantwoord de volgende vragen.

a. Lieke weegt b kg. Haar broer Bas weegt het dubbele. Hoeveel weegt hij?

b. Een winkel heeft twee verschillende zakjes met knikkers. Een blauw zakje bevat p knikkers en een groen zakje q knikkers. Kim koopt één blauw zakje en drie groene. Hoeveel knikkers heeft Kim gekocht?

 

Uitwerking

a. Bas weegt 2 keer zo veel als Lieke. Lieke weegt b kg. Bas weegt dus 2b kg.

b. Kim heeft + 3q knikkers gekocht.

Word beter in de kernvakken en leer al je woordjes.

Probeer nu gratis