Gevorderd - oppervlakte van een cirkel

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - oppervlakte van een cirkel? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - oppervlakte van een cirkel

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - oppervlakte van een cirkel, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - oppervlakte van een cirkel
 • cirkel
 • oppervlakte cirkel
 • eigenschappen van cirkels
 • pi
 • straal
 • diameter

  Theorie

Uitdaging

In de praktijk komen cirkels regelmatig voor. Dit kan het handig van pas komen als je begrijpt hoe je met cirkels kunt rekenen, maar het kan best lastig zijn. Bijvoorbeeld als je niet alleen de oppervlakte van een cirkel moet berekenen, maar bijvoorbeeld moet weten hoeveel bomen er in een ronde tuin gepland kunnen worden als een boom een bepaald aantal vierkante meters nodig heeft aan ruimte. Je moet dan soms net een extra stap bedenken om tot het goede antwoord te komen.

In deze theorie leggen we je uit hoe je met de oppervlakte van cirkels in de praktijk kunt rekenen.

Methode

De oppervlakte van een cirkel berekenen we met de volgende standaardformule:

Oppervlakte cirkel = $$\pi$$ · straal 2 = $$\pi$$ · 2

Soms is een bepaalde lengte die je nodig hebt niet direct gegeven, maar je kan er vaak wel makkelijk achterkomen als je rustig nadenkt en goed kijkt wat er allemaal wel gegeven is. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld de oppervlakte van een cirkel moet berekenen, maar er daarna nog iets mee moet doen om tot het uiteindelijke antwoord te komen. Bijvoorbeeld als de vraag is hoe lang een schoonmaker erover doet om een aula schoon te maken als hij dat doet met een snelheid van een bepaald aantal vierkante meter per minuut. Je berekent bij dit soort vragen altijd eerst de gevraagde oppervlakte en daarna kijk je verder hoe je tot het eind antwoord moet komen.

Bekijk altijd goed de situatie, schrijf op welke dingen er gegeven zijn en wat er gevraagd is. Denk daarna na over welke formule je nodig hebt om het probleem op te kunnen lossen. Het is ook handig om voor jezelf de situatie te tekenen als dat niet bij de vraag staat, dan is het een stuk overzichtelijker.

 

Indien je in een lange vraag ook de omtrek van een cirkel moet berekenen, dan kun je gebruik maken van de volgende formule voor de omtrek van een cirkel:

Omtrek cirkel = 2 · $$\pi$$ · r = $$\pi$$ · diameter

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Straal = r
 • Diameter = 2 · r
 • $$\mbox{Pi } = \pi$$ ≈ 3,14
 • Oppervlakte = $$\pi$$ · 2
 • Omtrek cirkel = 2 · $$\pi$$ · r = $$\pi$$ · diameter

  Voorbeeldvraag

Beantwoord de volgende vragen:

a. Een rond zwembad heeft een diameter van 8 meter. Bereken de oppervlakte van het zwembad in 1 decimaal nauwkeurig.

b. De tegels op de bodem van het zwembad wegen 0,002 kg per cm2. Hoeveel weegt het totaal aantal tegels in het zwembad?

Uitwerking:

a. $$\mbox{straal =} \frac{1}{2} · \mbox{diameter} $$

$$\mbox{straal =} \frac{1}{2} · \mbox{8} = 4$$ Oppervlakte = $$\pi$$ · 42 = 50,3 m2

b. 50,3 m2 = 50.3 · 100 · 100 = 503.000 cm2 (van m2 naar dm2 is · 100 en van dm2 naar cm2 is nog eens · 100)

Gewicht = 503.000 · 0,002 = 1.006 kg.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.