Introductie van vierkanten: tellen en reeksen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Introductie van vierkanten: tellen en reeksen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Introductie van vierkanten: tellen en reeksen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Introductie van vierkanten: tellen en reeksen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Introductie van vierkanten: tellen en reeksen
 • vierkanten tellen
 • vlakke figuren
 • vierhoeken

  Theorie

Uitdaging

Een vierkant is een veelvoorkomend vlak figuur. Vierkanten hebben altijd vier rechte hoeken en vier zijden. De vier zijden van een vierkant hebben dezelde lengte.

In sommige vlakke figuren zitten meerdere vierkanten, grote en kleine. In deze theorie laten we je zien hoe je vierkanten kunt tellen. Ook leggen we je uit hoe je in een reeks figuren kunt uitrekenen hoeveel vierkantjes er in het volgende figuur in de reeks moeten zitten.

Methode

Vierkantjes tellen

Als je naar de afbeelding kijkt zie je een groot vierkant, maar als je goed kijkt zie je dat het grote vierkant bestaat uit allemaal kleine vierkantjes. Je kunt het aantal vierkanten dat in deze figuur voorkomt tellen. Je gaat als volgt te werk:

 • Tel alle kleinste vierkantjes die je kunt vinden (1 blokje): dat zijn er in totaal 9 in deze figuur
 • Tel de vierkanten die net een stap groter zijn die je kunt vinden. In deze figuur zijn er ook vierkanten van 2x2 blokjes aanwezig: dat zijn er in totaal 4 in deze figuur (linksonder, rechtsonder, linksboven en rechtsboven)
 • Tel de vierkanten die weer net een stap groter zijn die je kunt vinden. Een stap groter is dus een vierkant van 3x3 blokjes. Dit is al het grootste vierkant in deze figuur: dat is er 1.

In totaal zitten er dus 9 + 4 + 1 = 14 vierkanten in de figuur. 

Reeksen in figuren met vierkantjes

Stel je hebt de volgende gegevens:

 • Figuur 1: 1 vierkantje
 • Figuur 2: 5 vierkantjes
 • Figuur 3: 9 vierkantjes
 • Figuur 4: 13 vierkantjes

Hoeveel vierkantjes heeft Figuur 5 dan?

Je moet hier op zoek gaan naar het logische verband tussen de figuren. Je ziet dat Figuur 2 in totaal 4 vierkantjes meer heeft dan Figuur 1 (5-1=4). Je ziet dat Figuur 3 in totaal 4 vierkantjes meer heeft dan Figuur 2 (9-5=4). Je ziet dat Figuur 4 in totaal 4 vierkantjes meer heeft dan Figuur 3 (13-9=4).

Dat betekent dus dat Figuur 5 in totaal 4 vierkantjes meer heeft dan Figuur 4.

Figuur 4 heeft in totaal 13 vierkantjes, dus Figuur 5 heeft dan in totaal 13 + 4 = 17 vierkantjes.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Voorbeeldvraag

Tel hoeveel vierkanten er in totaal in de figuur voorkomen.

 

Uitwerking 

 • Tel alle kleinste vierkantjes die je kunt vinden (1 blokje): dat zijn er in totaal 15 in deze figuur
 • Tel de vierkanten die net een stap groter zijn die je kunt vinden. In deze figuur zijn er ook vierkanten van 2x2 blokjes aanwezig: dat zijn er in totaal 6 in deze figuur (linksonder, rechtsonder, linksboven en rechtsboven)
 • Tel de vierkanten die weer net een stap groter zijn die je kunt vinden. Een stap groter is dus een vierkant van 3x3 blokjes. Dit is al het grootste vierkant in deze figuur: dat is er 1.

In totaal zitten er dus 9 + 6 + 1 = 16 vierkanten in de figuur. 

 

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.