Zo bereid je je kind voor op de brugklas: 8 tips

Je kind gaat binnenkort naar de middelbare school. Dat is naast een mooie stap ook een spannend moment. Met volop huiswerk, een grotere school die verder weg is en een nieuwe klas ziet het leven van je kind er straks heel anders uit. Met deze 8 tips bereid je hem of haar goed voor op de brugklas.

1. Breng een aantal bezoekjes aan de nieuwe school

In een compleet nieuwe omgeving is het altijd even wennen. Je maakt die stap gevoelsmatig kleiner als je kind al een aantal keer op zijn of haar nieuwe school is geweest. Want hoe vaker je kind er van tevoren naartoe is gegaan, hoe lager de drempel als het schooljaar eenmaal begint. Ga daarom mee naar open dagen, laat je kind speciale proeflessen voor achtstegroepers volgen en fiets er samen meerdere keren naartoe. Dan voelt die nieuwe school al een beetje vertrouwd.

2. Zorg voor contact met een middelbare scholier

Ken jij of kent je kind iemand die al in de brugklas of een hogere klas zit? Breng hem of haar dan in contact met diegene, zodat je kind allerlei vragen kan stellen. Zo komt je kind er bijvoorbeeld achter hoe een schooldag eruitziet en hoe het eraan toe gaat op school. Dit stelt hem of haar gerust en neemt spanning weg. Daarnaast kent je kind alvast iemand van de nieuwe school, wat voor een veilig gevoel zorgt.

3. Ga in gesprek over de overstap

In deze overgangsfase ben jij als ouder ook een goede gesprekspartner voor je kind. Door er met elkaar over te praten, kom je erachter hoe je kind de overstap ervaart. Aan het gedrag van je kind zie je vaak al goed hoe hij of zij erin staat. Veel zin hebben in de veranderingen en uitkijken naar de ‘grote school’ betekent dat je kind er enthousiast over is. Zichzelf terugtrekken en kortaf zijn over het onderwerp is juist een teken dat hij of zij er moeite mee heeft.

In beide gevallen is een gesprek een goed idee. In de ene situatie deelt je kind al zijn of haar enthousiasme met jou. En in de andere praat hij of zij de zorgen van zich af. Probeer te achterhalen waar je kind precies mee zit, maar forceer niets en blijf neutraal. Zo kom je het makkelijkst tot een goed gesprek waarin je kind deelt wat er in hem of haar omgaat.

4. Laat je kind een typecursus doen

Naast de sociale kant heb je ook te maken met de praktische kant van de voorbereiding op de brugklas. Heeft je kind al eens een typecursus gevolgd? Zo niet, dan is het handig om deze alsnog te doen. Blind typen is namelijk een onmisbare vaardigheid op de middelbare school. Daarmee bespaart hij of zij veel tijd bij het gebruik van de laptop in de klas en tijdens het schrijven van verslagen.

5. Geef je kind een smartphone

Gebruikte je kind tot nu toe altijd een tablet of laptop? Dan is dit een goed moment om hier een smartphone aan toe te voegen. Met een smartphone kan hij of zij:

  • Makkelijk appen met klasgenoten
  • Het rooster en de wijzigingen in de gaten houden (zoals bij lesuitval)
  • Huiswerk en cijfers checken

De meeste middelbare scholen gebruiken de app Magister, waar dit allemaal in terug te vinden is. En nu je kind langere schooldagen maakt en vaker van huis is, is het voor jou als ouder ook makkelijker om contact te houden via een smartphone.

6. Sluit de basisschooltijd goed af

Een goede voorbereiding op de brugklas betekent ook dat je kind de basisschoolperiode op een mooie manier afsluit. Dat doe je door leuke herinneringen met elkaar te maken. Organiseer bijvoorbeeld een feestje voor de hele klas, maak een stedentrip met je gezin of neem hem of haar mee op een bijzonder uitje. Net wat je kind leuk vindt en wat er mogelijk is.

7. Bedenk van tevoren een goede aanpak

Straks komt er veel tegelijk op je kind af. Daarom is het slim om voordat het schooljaar begint alvast een plan te maken. Bespreek met je kind een aanpak voor het volgende:

  • Huiswerk maken
  • Schermtijd
  • Tas inpakken
  • Bedtijd

Door hier vooraf een helder plan voor te bedenken, heeft je kind direct structuur. Dat helpt om alle veranderingen een plek te geven. Maar natuurlijk staat het niet voor altijd vast. Ga er daarom regelmatig over in gesprek en pas dingen aan waar nodig.

8. Houd vertrouwde gewoontes in stand

In de eerste weken en maanden in de brugklas heeft je kind tijd nodig om te wennen. Omdat er zoveel verandert, is het fijn voor hem of haar om vertrouwde gewoontes in stand te houden. Denk bijvoorbeeld aan samen naar de markt gaan op zaterdag, gezellig voetballen of gamen met een broer of zus. Dat zorgt voor houvast en geeft je kind weer nieuwe energie.

Wil je nog meer brugklastips? Lees dan onze blog over een soepele overgang naar de middelbare school.

Soepel naar de middelbare school met Slimleren

Een andere manier om de brugklas goed te beginnen, is door je kind de kernvakken te laten oefenen met Slimleren. Dat kan gewoon thuis op het eigen tempo. Door elke week een uurtje te oefenen met onze software, werkt hij of zij achterstanden weg en haalt hogere schoolresultaten. Ook scheelt het je kind heel wat stress voor toetsen, omdat hij of zij de stof al kent. Zo kan je kind zich helemaal richten op alle andere nieuwe dingen die bij de overstap naar de middelbare school horen.

Ben je benieuwd hoe je kind Slimleren ervaart en wat het hem of haar oplevert? Probeer het dan nu een week gratis, zonder dat je ergens aan vastzit.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.