Woordsoorten gemengd

Wil jij online oefenen met het onderwerp Woordsoorten gemengd? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Woordsoorten gemengd

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Woordsoorten gemengd, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Woordsoorten gemengd

  Theorie

Uitdaging

Hoe herken je verschillende woordsoorten in een zin?

Methode

Je hebt als het goed is inmiddels kennis gemaakt met de volgende woordsoorten:

 • lidwoorden
 • voorzetsels
 • werkwoorden
 • bijvoeglijke naamwoorden
 • zelfstandige naamwoorden
 • voegwoorden

Hier kun je oefenen met het herkennen van deze verschillende woordsoorten.

Lidwoord

 • In het Nederlands kennen we drie lidwoorden: dehet en een.
 • Lidwoorden staan nooit alleen; ze staan áltijd voor zelfstandige naamwoorden.

Voorzetsels

 

Werkwoord

 • Een werkwoord is een woord dat een handelingtoestand of proces beschrijft (zoals lopen, hebben, willen, ontspannen of verdwijnen).
 • Ieder werkwoord kent verschillende vormen afhankelijk van de tijd, persoon en getal van de zin (loop, lopen, liep, liepen, gelopen: dit zijn allemaal verschillende vormen van hetzelfde werkwoord "lopen"). In iedere vorm noem je het nog steeds een werkwoord.

 Bijvoeglijk naamwoord

 • Bijvoeglijke naamwoorden zijn woorden die iets zeggen over zelfstandig naamwoorden.
 • Denk bijvoorbeeld aan de jonge man, de lieve kat of het mooie huis. Jonge, lieve en mooie zeggen iets over het woord dat erachter staat (over de zelfstandig naamwoorden).

Zelfstandig naamwoord

Een zelfstandig naamwoord is een woord dat een zelfstandigheid aanduidt. Zo kan het bijvoorbeeld aanduiden:

 • een persoon of dier (man, vrouw, oom, hond)
 • een eigennaam (Gerrit, Coca Cola, Apple)
 • een ding (plant, fiets, berg)
 • een gebeurtenis (ontvoering, feest)
 • een plaats (Amsterdam, kantoor)
 • niet-concrete dingen (geluk, warmte)

Nevenschikkende voegwoorden

Als jij praat dan gebruik jij vaak de woorden enmaarwantdus en of. Deze woorden noemen we voegwoorden

Onderschikkende voegwoorden

 • Onderschikkende voegwoorden verbinden een bijzin aan een hoofdzin.
 • Enkele voorbeelden van onderschikkende voegwoorden zijn: als, daardoor, hoewel, indien, nadat, omdat, terwijl, toen, wanneer, zodat en zodra.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.
… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.