Vragend voornaamwoord

Wil jij online oefenen met het onderwerp Vragend voornaamwoord? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Vragend voornaamwoord

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Vragend voornaamwoord, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Vragend voornaamwoord
  • vragend voornaamwoord
  • voornaamwoorden

  Theorie

Uitdaging

Wat is een vragend voornaamwoord en hoe herken je deze in een zin?

Methode

Een vragend voornaamwoord verwijst naar personen of dingen en 'vraagt' daar iets over. Het kan zowel zelfstandig (wie ben jij?) als niet-zelfstandig (welk boek heb jij?) gebruikt worden.

De vragend voornaamwoorden (ook wel vraagwoorden genoemd) die in onze taal voorkomen zijn: wie, wat, welk, welke, wat voor (een) en wiens. Het vraagwoord staat vaak vooraan de zin, maar kan ook in het midden van de zin staan. Zie voorbeelden van de vraagwoorden in de volgende zinnen:

- Wie heeft mij gebeld?
- Ik denk weleens aan wat ik later wil worden. (wat wil ik later worden?)
- Welk merk is jouw favoriet als het gaat om parfum?
- Heb jij enig idee welke rekenmachine het snelste is?
- Wat voor thee heb je allemaal?
Wat voor een balletjes doe jij in de soep?
- Wiens scheetje was dat?

Let op: Vragende voornaamwoorden verwijzen altijd naar iets of iemand. Andere woorden (dan bovenstaande woorden) aan het begin van een vragende zin zijn dus geen vragend voornaamwoorden! Meestal is het dan een bijwoord, zoals in de volgende zinnen:

- Hoe ga jij naar de voorstelling toe? (verwijst niet naar iets/iemand)
- Waarom ga jij naar de kapper? (verwijst niet naar iets/iemand)

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Een vragend voornaamwoord verwijst naar personen of dingen en 'vraagt' daar iets over.
  • De vragend voornaamwoorden (ook wel vraagwoorden genoemd) die in onze taal voorkomen zijn: wie, wat, welk, welke, wat voor (een) en wiens.

  Voorbeeldvraag

Vind de vragende voornaamwoorden in de volgende zinnen:

a. Olivia ging gister met haar hond naar het strand. Weet jij wat voor een hond zij heeft? 
b. Hoe ver is het nog lopen naar de boerderij?
c. Welke dieren kunnen wij daar vinden?
d. Kun jij mij vertellen wiens koekjes dit zijn?


Uitwerking:

a. Het vragend voornaamwoord is 'wat voor (een)'. 
b. In deze zin staat geen vragend voornaamwoord.
c. Het vragend voornaamwoord is 'welke'.
d. Het vragend voornaamwoord is 'wiens'.

 

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.