Onbepaald voornaamwoord

Wil jij online oefenen met het onderwerp Onbepaald voornaamwoord? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Onbepaald voornaamwoord

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Onbepaald voornaamwoord, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Onbepaald voornaamwoord
  • onbepaald voornaamwoord
  • voornaamwoorden

  Theorie

Uitdaging

Wat is een onbepaald voornaamwoord en hoe herken je deze in een zin?

Methode

Een onbepaald voornaamwoord wordt gebruikt om iets niet-concreets aan te duiden, dus verwijst niet naar specifieke personen of dingen. 

De onbepaalde voornaamwoorden die in onze taal regelmatig voorkomen zijn: iets, niets, alles, iedereen, iemand, niemand, andere(n), elk(e) en ieder(e). Zie voorbeelden van de vraagwoorden in de volgende zinnen:

- Ik heb iets aan hem gegeven.
- Ze hebben er helemaal niets van gehoord.
- Alles wat je me wilt geven is welkom!
- Iedereen die ik ken is bewoner van dezelfde planeet.
- Wij zijn gisteren bij iemand geweest, maar ik weet niet precies wie hij was.
- Zij kent helemaal niemand.
- De anderen renden hard weg.
- Elke munt is er weer een extra. 
- Het is gevaarlijk om de snelweg over te steken, dat weet ieder mens.

Let op: het woord wat is ook een onbepaald voornaamwoord als je het kan vervangen door het woord iets (ik heb weleens wat gekocht --> ik heb weleens iets gekocht).

 

Woorden als enige, sommige, enkele en verschillende worden soms als onbepaald voornaamwoord gezien, maar meestal als telwoorden gezien. Wij zien deze woorden in ieder geval als telwoord, omdat het toch wat specifieker (= minder algemeen) iets aanduidt.

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Een onbepaald voornaamwoord wordt gebruikt om iets niet-concreets aan te duiden, dus verwijst niet naar specifieke personen of dingen.
  • De onbepaalde voornaamwoorden die in onze taal regelmatig voorkomen zijn: iets, niets, alles, iedereen, iemand, niemand, andere(n), elk(e) en ieder(e).

  Voorbeeldvraag

Vind de onbepaalde voornaamwoorden in de volgende zinnen.

a. Heb jij al iemand in gedachte als derde zanger voor onze boyband?
b. Zij heeft alles helemaal zelf gemaakt.
c. Ben ik nog iets vergeten te zeggen?


Uitwerking:

Een onbepaald voornaamwoord wordt gebruikt om iets niet-concreets aan te duiden. In deze zinnen zijn de onbepaalde voornaamwoorden:

a. iemand
b. alles
c. iets

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.