Gevorderd - onderwerp

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - onderwerp? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - onderwerp

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - onderwerp, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - onderwerp
  • onderwerp
  • zinsontleding

  Theorie

Uitdaging

Hoe vind je het onderwerp in lange en lastige zinnen?

Methode

Het onderwerp in een zin geeft aan wie iets doet of wat er is. Als je het gezegde hebt gevonden dan kan je erachter komen wat het onderwerp is, door jezelf de volgende vraag te stellen:

wie of wat + gezegde?

 

Lange (moeilijke) zin

Het kan voorkomen dat een zin lang en moeilijk is en dat het onderwerp daarom wat lastiger te bepalen is, zoals in de volgende voorbeelden:

De kornuiten uit Amsterdam liepen langs de oevers en discussieerden over de toekomst.
Wie liepen (langs de oevers en discussieerden over te toekomst)?
--> De kornuiten uit Amsterdam = het onderwerp

Teneergeslagen schreeuwden de onbehoorlijke raadselachtige figuren uit het Noorden dat ze terug zouden komen.
Wie schreeuwde (teneergeslagen dat ze terug zouden komen)?
--> De onbehoorlijke raadselachtige figuren uit het Noorden = het onderwerp

 

Samengestelde zin met meerdere hoofdzinnen

Sommige zinnen zijn samengestelde zinnen die bestaan uit meerdere hoofdzinnen. In dit geval staan er meerdere onderwerpen in de zin, namelijk één in iedere hoofdzin:

Ik ga hardlopen en hij gaat fietsen.
Wie gaat hardlopen en wie gaat fietsen?
--> Ik en hij = zijn beide onderwerpen in deze samengestelde zin

 

Je kan dus ook in deze moeilijkere gevallen jezelf de vraag stellen: wie of wat + gezegde? 

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Het onderwerp in een zin geeft aan wie iets doet of wat er is.
  • Als je het gezegde hebt gevonden dan kan je erachter komen wat het onderwerp is, door jezelf de volgende vraag te stellen: wie of wat + gezegde?

  Voorbeeldvraag

Wat is het onderwerp in de zin? 

a. Toen we de eerste steekproef werknemers belden, pasten we de truc toe. 
b. Ik weet heel goed dat Liesbeth het slachtoffer is in deze situatie. 
c. Ik wil je graag iets vertellen, maar eerst moet je me beloven dat je het niet doorverteld. 

 

Uitwerking: 

a. Sommige zinnen zijn samengestelde zinnen die bestaan uit meerdere hoofdzinnen. In dit geval staan er meerdere onderwerpen in de zin, namelijk één in iedere hoofdzin.

Wie belden de eerste steekproef werknemers? --> we 
Wie pasten de truc toe?--> we

b. Wie weet heel goed dat Liesbeth het slachtoffer is (in deze situatie)? --> Ik

c. Wie wil je graag iets vertellen? --> Ik
Wie moet me eerst beloven dat je het niet doorverteld? --> je

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.