Werkwoordelijk gezegde

Wil jij online oefenen met het onderwerp Werkwoordelijk gezegde? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Werkwoordelijk gezegde

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Werkwoordelijk gezegde, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Werkwoordelijk gezegde
  • gezegde
  • werkwoordelijk gezegde
  • niet-werkwoordelijke rest
  • scheidbaar samengesteld werkwoord
  • wederkerend werkwoord
  • zinsontleding

  Theorie

Uitdaging

Wat is een gezegde en hoe vind je het werkwoordelijk gezegde in een zin?

Methode

Het gezegde van een zin geeft aan wat er over het onderwerp wordt verteld: wie of wat het onderwerp is of doet. Iedere gezegde bestaat in ieder geval uit een werkwoord, en kan daarnaast ook nog andere werkwoorden en/of naamwoorden bevatten.

 

In onze taal maken we onderscheid tussen twee verschillende gezegdes:

- het werkwoordelijk gezegde
- het naamwoordelijk gezegde

 

Werkwoordelijk gezegde

Het werkwoordelijk gezegde bestaat uit alle werkwoorden uit de hoofdzin. Dit gezegde kan worden verdeeld in de persoonsvorm en de eventuele werkwoordelijke rest. Zie voorbeelden van het werkwoordelijk gezegde in de volgende zinnen:

Wij lopen.
--> lopen = werkwoordelijk gezegde

Wij hebben ijs gekregen.
--> hebben gekregen = werkwoordelijk gezegde

Hoe willen jullie die boot gaan verplaatsen?
--> willen gaan verplaatsen = werkwoordelijk gezegde

 

Een werkwoordelijk gezegde kan ook een niet-werkwoordelijke rest bevatten:

Wij zijn naar de overkant aan het zwemmen.
--> zijn aan het zwemmen = werkwoordelijk gezegde (aan het is een niet-werkwoordelijke rest, maar hoort wel bij het werkwoordelijk gezegde)

 

Een werkwoordelijk gezegde kan ook weleens een werkwoord buitensluiten, als dit werkwoord onderdeel is van de bijzin:

Gerben, die vroeger altijd tienen haalde, had nu een onvoldoende gehaald.
--> had gehaald =  werkwoordelijk gezegde (haalde is onderdeel van de bijzin: die vroeger altijd tienen haalde, en hoort dus niet bij het werkwoordelijk gezegde)

 

Een werkwoordelijk gezegde kan ook een scheidbaar samengesteld werkwoord bevatten. De persoonsvorm kan in dit geval gescheiden in de zin voorkomen, zoals bijvoorbeeld in de volgende zin:

Ik geef mij daarvoor op.
--> geef op = werkwoordelijk gezegde (van het werkwoord opgeven)

 

Een werkwoordelijk gezegde kan ook een wederkerend voornaamwoord bevatten. Het wederkerende voornaamwoord is in dat geval onafscheidelijk van het wederkerend werkwoord en hoort daarom bij het werkwoordelijk gezegde, zoals bijvoorbeeld in de volgende zin:

Hij heeft zich daarin vergist.
--> heeft zich vergist = werkwoordelijk gezegde (zich hoort er dus bij)

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Het gezegde van een zin geeft aan wat er over het onderwerp wordt verteld: wie of wat het onderwerp is of doet.
  • Iedere gezegde bestaat in ieder geval uit een werkwoord, en kan ook nog andere werkwoorden en/of naamwoorden bevatten.
  • Het werkwoordelijk gezegde bestaat uit alle werkwoorden uit de hoofdzin.
… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.