Jij en hij, zij, het - persoonsvorm tt

Wil jij online oefenen met het onderwerp Jij en hij, zij, het - persoonsvorm tt? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Jij en hij, zij, het - persoonsvorm tt

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Jij en hij, zij, het - persoonsvorm tt, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Jij en hij, zij, het - persoonsvorm tt
  • jij-vorm
  • hij/zij/het-vorm
  • persoonsvorm tegenwoordige tijd
  • enkelvoud
  • werkwoord
  • stam+t

  Theorie

Uitdaging

Hoe schrijf je de jij-vorm en de hij/zij/het-vorm van een werkwoord in de tegenwoordige tijd en wanneer gebruik je deze vormen?

Methode

Zwakke werkwoorden

De jij-vorm en de hij/zij/het-vorm van een werkwoord in de tegenwoordige tijd schrijf je als de stam van het werkwoord + de letter t, dus de stam+t.

Werkwoord: Werken
Stam: Werk
Stam+t: Werkt

Werkwoord: Vragen
Stam: Vraag
Stam+t: Vraagt

 

Je gebruikt de stam+t (= de ik-vorm + t) in de volgende gevallen:

 

1 - Het werkwoord slaat op de hoofdpersoon "je/jij". Let op! je/jij moet dan vóór het werkwoord staan.

Jij ...... (spelen) met de bal. --> Jij speelt met de bal.

 

2 - Het werkwoord slaat op de hoofdpersoon "hij/zij/u/het"

...... (spelen) hij met de bal? --> Speelt hij met de bal?
Zij ...... (spelen) met de bal. --> Zij speelt met de bal.
Het dier ...... (spelen) met de bal. --> Het dier speelt met de bal.
Zo ...... (spelen) u de bal. --> Zo speelt u de bal.

Let op: als de ik-vorm op een d eindigt, dan komt de t gewoon achter de d en krijg je de lettercombinatie dt (bijvoorbeeld hij wordt, zij vindt, jij zendt).

 

Sterke werkwoorden

In onze taal komen ook sterke werkwoorden voor. Dat zijn werkwoorden die een aparte vervoeging hebben en bovenstaande regels niet volgen. Je moet deze werkwoorden en de verschillende persoonsvormen van deze werkwoorden uit je hoofd leren. Hieronder zie je de sterke werkwoorden die een aparte stam+t hebben:

hebben - ik heb - jij hebt - hij heeft

zijn - ik ben - jij bent - hij is

kunnen - ik kan - jij kunt/kan - hij kan

zullen - ik zal - jij zult - hij zal

mogen - ik mag - jij mag - hij mag

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • De jij-vorm en de hij/zij/het-vorm van een werkwoord in de tegenwoordige tijd schrijf je als de stam van het werkwoord + de letter t, dus de stam+t.
  • Als er een hoofdpersoon "je/jij" voor het werkwoord staat, dan gebruik je de stam+t.
  • Als er een hoofdpersoon "hij/zij/u/het" voor of achter het werkwoord staat, dan gebruik je de stam+t.

  Voorbeeldvraag

Schrijf de juiste persoonsvorm in de tegenwoordige tijd enkelvoud in de zin.

a. Robin ..... (willen) graag haar cadeau uitpakken.
b. Dat ..... (vinden) ik een vreemde gedachte.
c. Om die reden ..... (blijven) jij vanavond thuis.

 

Uitwerkingen

a. wilt (zij = stam+t = wilt)
b. vind (ik = stam = vind)
c. blijf (... jij = stam = blijf)

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.