Sterke werkwoorden - persoonsvorm vt

Wil jij online oefenen met het onderwerp Sterke werkwoorden - persoonsvorm vt? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Sterke werkwoorden - persoonsvorm vt

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Sterke werkwoorden - persoonsvorm vt, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Sterke werkwoorden - persoonsvorm vt
  • persoonsvorm
  • persoonsvorm verleden tijd
  • sterke werkwoorden
  • enkelvoud
  • meervoud

  Theorie

Uitdaging

Hoe schrijf je de persoonsvormen in de verleden tijd van sterke werkwoorden?

Methode

De Nederlandse taal kent een hele lijst met sterke werkwoorden. Deze sterke werkwoorden worden ook wel onregelmatige werkwoorden genoemd, omdat ze niet werken volgens de regels die je leert over het schrijven van werkwoorden. 

Bij sterke werkwoorden verandert in de verleden tijd (en bij een paar ook in de tegenwoordige tijd) de klinker in het werkwoord. Hieronder zie je een lijst van veel voorkomende sterke werkwoorden in de Nederlandse taal en zie je hoe je deze schrijft in de verleden tijd, enkelvoud & meervoud. Bij de eerste vijf sterke werkwoorden zie je ook de vervoeging van de tegenwoordige tijd, omdat dat bij die werkwoorden ook anders is dan normaal.

Let op: Ook bij sterke werkwoorden is de persoonsvorm in de verleden tijd voor alle enkelvoudsvormen (ik/jij/hij/zij/het) hetzelfde. Bijvoorbeeld ik had, jij had, hij had, zij had.

 

hebben - ik heb - jij hebt - hij heeft - wij hebben - ik had - wij hadden

zijn - ik ben - jij bent - hij is - wij zijn - ik was - wij waren

kunnen - ik kan - jij kunt/kan - hij kan - wij kunnen - ik kon - wij konden

zullen - ik zal - jij zult - hij zal - wij zullen - ik zou - wij zouden

mogen - ik mag - jij mag - hij mag - wij mogen - ik mocht - wij mochten

 

dragen - ik droeg - wij droegen
gaan - ik ging - wij gingen
helpen - ik hielp - wij hielpen
houden - ik hield - wij hielden
komen - ik kwam - wij kwamen
kopen - ik kocht - wij kochten
krijgen - ik kreeg - wij kregen
kruipen - ik kroop - wij kropen
laten - ik liet - wij lieten
lopen - ik liep - wij liepen
nemen - ik nam - wij namen
rijden - ik reed - wij reden
ruiken - ik rook - wij roken
slaan - ik sloeg - wij sloegen
slapen - ik sliep - wij sliepen
sterven - ik stierf - wij stierven
vallen - ik viel - wij vielen
varen - ik voer - wij voeren
vechten - ik vocht - wij vochten
vinden - ik vond - wij vonden
vragen - ik vroeg - wij vroegen
weten -  ik wist - wij wisten
zeggen - ik zei - wij zeiden
zien - ik zag - wij zagen
zoeken - ik zocht - wij zochten

Let op: er zijn véél meer sterke werkwoorden!

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Sterke werkwoorden worden ook wel onregelmatige werkwoorden genoemd, omdat ze niet werken volgens de regels die je leert over het schrijven van werkwoorden.
  • Bij sterke werkwoorden verandert in de verleden tijd (en bij een paar ook in de tegenwoordige tijd) de klinker in het werkwoord.

  Voorbeeldvraag

Schrijf de juiste persoonsvorm in de verleden tijd in de zin.

a. De vis ..... (hebben) in het aas gebeten.
b. De wolven ..... (zijn) gisteren verdwenen.
c. ..... (Ruiken) jij die vreemde geur ook?

 

Uitwerkingen

a. hebben --> de vis had --> had
b. zijn --> de wolven waren --> waren
c. Ruiken --> Rook jij --> Rook

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.