Voltooid deelwoord als bijvoeglijk naamwoord

Wil jij online oefenen met het onderwerp Voltooid deelwoord als bijvoeglijk naamwoord? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Voltooid deelwoord als bijvoeglijk naamwoord

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Voltooid deelwoord als bijvoeglijk naamwoord, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Voltooid deelwoord als bijvoeglijk naamwoord
  • voltooid deelwoord
  • bijvoeglijk naamwoord
  • voltooid deelwoord als bijvoeglijk naamwoord

  Theorie

Uitdaging

Wanneer wordt een voltooid deelwoord gebruikt als bijvoeglijk naamwoord en hoe schrijf je het dan?

Methode

Soms wordt in de Nederlandse taal het voltooid deelwoord weleens gebruikt als bijvoeglijk naamwoord. Een bijvoeglijk naamwoord zegt iets over het woord dat erna komt in de zin, bijvoorbeeld: de knappe jongen, de rode huid, de vriendelijke man of het mooie huis.

Als het voltooid deelwoord wordt gebruikt als bijvoeglijk naamwoord, dan is het geen werkwoord meer en verandert de spelling. We maken in de spelling van dit "bijvoeglijk gebruikte voltooid deelwoord" onderscheid op twee manieren:
 

1 - Voltooid deelwoord eindigt op -d of -t

Als het voltooid deelwoord eindigt op -d of -t en het is bijvoeglijk gebruikt, dan schrijf je het zo kort mogelijk:

verpesten - het feest is verpest (voltooid deelwoord) - het verpeste feest (bijv. naamwoord)
Dus niet zoals je zou spellen in de verleden tijd: hij verpestte het feest.

zeven - die bloem is gezeefd (voltooid deelwoord) - de gezeefde bloem (bijv. naamwoord)
zoeken - de sleutel is gezocht (voltooid deelwoord) - de gezochte sleutel (bijv. naamwoord)
kopen - de trui is gekocht (voltooid deelwoord) - de gekochte trui (bijv. naamwoord)
verbreden - de weg is verbreed (voltooid deelwoord) - de verbrede weg (bijv. naamwoord)

Je ziet dat er geen tt of dd achter komt, zoals in de verleden tijd wél het geval is. Let dus goed op als het werkwoord niet in de verleden tijd staat maar bijvoeglijk wordt gebruikt. In dit geval schrijf je een enkele t of een enkele d; altijd zo kort mogelijk. Dus bijvoorbeeld 'de verbrede weg' in plaats van 'de verbreedde weg'.

Let op: Als er dd of tt in het hele werkwoord staat, bijvoorbeeld bij verpotten, dan schrijf je het bijvoeglijk naamwoord ook met dd of tt. Zoals "de verpotte plant", anders staat er "de verpote plant" en dan klopt de uitspraak en spelling niet. Je schrijft het bijvoeglijk naamwoord dus zo kort mogelijk, maar zorg wel dat de uitspraak altijd nog klopt.

 

2 - Voltooid deelwoord eindigt op -en

Van verschillende sterke werkwoorden eindigt het voltooid deelwoord op -en. In deze gevallen eindigt ook het bijvoeglijk naamwoord op -en. 

dragen - de pet is gedragen (voltooid deelwoord) - de gedragen pet (bijv. naamwoord)
helpen - de klant is geholpen (voltooid deelwoord) - de geholpen klant (bijv. naamwoord)
vallen - de bal is gevallen (voltooid deelwoord) - de gevallen bal (bijv. naamwoord)
smelten - het ijsje is gesmolten (voltooid deelwoord) - het gesmolten ijsje (bijv. naamwoord)

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Als het voltooid deelwoord eindigt op -d of -t, en het is bijvoeglijk gebruikt, dan schrijf je het zo kort mogelijk.
  • Van verschillende sterke werkwoorden eindigt het voltooid deelwoord op -en. In deze gevallen eindigt ook het bijvoeglijk naamwoord op -en. 

  Voorbeeldvraag

Hoe schrijf je het bijvoeglijk gebruikte voltooid deelwoord?

a. de crisis is verwacht - de ..... crisis
b. de oude man is gevallen - de ..... oude man
c. de knie is ontwricht - de ..... knie

 

Uitwerkingen

a. de crisis is verwacht - de verwachte crisis
b. de oude man is gevallen - de gevallen oude man
c. de knie is ontwricht - de ontwrichte knie

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.