Aanvullende regels 2 meervoud - zelfstandig naamwoord

Wil jij online oefenen met het onderwerp Aanvullende regels 2 meervoud - zelfstandig naamwoord? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Aanvullende regels 2 meervoud - zelfstandig naamwoord

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Aanvullende regels 2 meervoud - zelfstandig naamwoord, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Aanvullende regels 2 meervoud - zelfstandig naamwoord
 • zelfstandig naamwoord
 • spelling zelfstandig naamwoord
 • aanvullende regels spelling zelfstandig naamwoord
 • moeilijke zelfstandig naamwoorden

  Theorie

Uitdaging

Wat zijn de aanvullende regels van de spelling van zelfstandig naamwoorden?

Methode

Zelfstandig naamwoorden kunnen in het meervoud ook anders eindigen, bijvoorbeeld op -s, -'s, -ën, -iën & -ies. Hieronder lees je de regels die je kan toepassen op deze zelfstandig naamwoorden.

 

Meervoud eindigt op -s of -'s

Soms krijgt een zelfstandig naamwoord in het meervoud een s erachter. Welke zelfstandig naamwoorden dat hebben moet je leren door veel te lezen en hiermee te oefenen. Hieronder zie je een aantal zelfstandig naamwoorden die in het meervoud een -s erachter krijgen:

balie - balies
reactie - reacties
tafel - tafels
computer - computers
cadeau - cadeaus

Soms komt er voor de -s in het meervoud een apostof (') te staan. Dit is het geval als de klank van de laatste lettergreep anders zou veranderen. Door een apostrof voor de s te zetten (-'s) houdt de laatste lettergreep een harde klank. Hieronder enkele voorbeelden:

baby - baby's
taxi - taxi's
piano - piano's
oma - oma's
opa - opa's 

Let op: ook bij woorden die een afkorting zijn of cijfers bevatten wordt er een apostrof geschreven voor de s in het meervoud (bijv. cd's, tv's, wc's).

 

Woorden die eindigen op -ee

Bijna alle zelfstandig naamwoorden die in het enkelvoud eindigen op -ee krijgen in het meervoud -ën erachter (je schrijft dan dus 3x een e achter elkaar met de puntjes op de letter waar een nieuwe klank moet beginnen). 

idee - ideeën
wee - weeën
trofee - trofeeën

Let op: er zijn enkele uitzonderingen (zoals dominee, dit is in het meervoud dominees).

 

Woorden die eindigen op -ie

Zelfstandig naamwoorden die in het enkelvoud eindigen op -ie, eindigen in het meervoud op iën, ieën of ies. Welk woord waarop eindigt kan je met een aantal regels bedenken, maar sommige woorden moet je gewoon weten.

 

Wanneer eindigt het meervoud dan op -iën?

Het meervoud eindigt op -iën als de klemtoon van het woord niet op de laatste lettergreep ligt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het woord bacterie. Hier ligt de klemtoon op bacterie, dus niet op de laatste lettergreep. Daarom schrijf je het meervoud van dit woord als bacteriën (en niet als bacterieën!). Nog een voorbeeld:

porie - poriën

 

Wanneer eindigt het meervoud dan op -ieën?

Het meervoud eindigt op -ieën als de klemtoon van het woord wel op de laatste lettergreep ligt. Dit is bij de meeste zelfstandig naamwoorden die op -ie eindigen het geval. Bijvoorbeeld bij het woord allergie, ligt de klemtoon op de laatste lettergreep (-gie). Daarom schrijf je het meervoud van dit woord als allergieën (en niet als allergiën!). Nog enkele voorbeelden:

kopie - kopieën
calorie - calorieën
theorie - theorieën
melodie - melodieën

 

Wanneer eindigt het meervoud dan op -ies?

Sommige zelfstandig naamwoorden die op -ie eindigen krijgen in het meervoud een s eraan vast, altijd zonder apostrof. Je moet dit gewoon weten, hier zijn geen regels voor. Enkele voorbeelden:

kanarie - kanaries
ruzie - ruzies
felicitatie - felicitaties

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Soms krijgt een zelfstandig naamwoord in het meervoud een s erachter. Welke zelfstandig naamwoorden dat hebben moet je leren door veel te lezen en hiermee te oefenen.
 • Soms komt er voor de -s in het meervoud een apostof (') te staan. Dit is het geval als de klank van de laatste lettergreep anders zou veranderen.
 • Bijna alle zelfstandig naamwoorden die in het enkelvoud eindigen op -ee krijgen in het meervoud -ën erachter.
 • Zelfstandig naamwoorden die in het enkelvoud eindigen op -ie, eindigen in het meervoud op iën, ieën of ies.
 • Het meervoud eindigt op -iën als de klemtoon van het woord niet op de laatste lettergreep ligt.
 • Het meervoud eindigt op -ieën als de klemtoon van het woord wel op de laatste lettergreep ligt.
 • Sommige zelfstandig naamwoorden die op -ie eindigen krijgen in het meervoud een s eraan vast, altijd zonder apostrof. Je moet dit gewoon weten, hier zijn geen regels voor.

  Voorbeeldvraag

Hoe schrijf je het meervoud van deze zelfstandige naamwoorden?

a. allergie - .....
b. mama - .....
c. confrontatie - .....

 

Uitwerkingen

a. allergie - allergieën
b. mama - mama's
c. confrontatie - confrontaties

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.