Basisregels - bijvoeglijk naamwoord

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basisregels - bijvoeglijk naamwoord? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basisregels - bijvoeglijk naamwoord

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basisregels - bijvoeglijk naamwoord, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basisregels - bijvoeglijk naamwoord
  • bijvoeglijk naamwoord
  • basisregels bijvoeglijk naamwoord

  Theorie

Uitdaging

Wat is een bijvoeglijk naamwoord en wat zijn de basisregels van de spelling van bijvoeglijke naamwoorden?

Methode

Bijvoeglijke naamwoorden zijn woorden die iets zeggen over zelfstandig naamwoorden. Denk bijvoorbeeld aan de jonge man, de lieve kat of het mooie huis. Jonge, lieve en mooie zeggen iets over het woord dat erachter staat (de zelfstandig naamwoorden). Dit zijn dus voorbeelden van bijvoeglijke naamwoorden.

 

1 - Een bijvoeglijk naamwoord vóór een zelfstandig naamwoord: vaak +e

Bij sommige zelfstandig naamwoorden kan je de ervoor zetten, zoals de man, de bloem en de broek. Als je voor deze zelfstandig naamwoorden een bijvoeglijk naamwoord zet (bijv. lang, mooi of kort), dan komt er meestal een e achter het bijvoeglijk naamwoord te staan.

de man is lang - de lange man
de bloem is mooi - de mooie bloem
de broek is kort - de korte broek

Bij sommige zelfstandig naamwoorden kan je het ervoor zetten, zoals het scherm, het huis en het feest. Ook bij de bijvoeglijke naamwoorden die voor deze zelfstandig naamwoorden staan plak je er meestal een e aan vast.

het scherm is zwart - het zwarte scherm
het huis is prachtig - het prachtige huis
het feest is saai - het saaie feest

 

2 - Soms geen e achter het bijvoeglijk naamwoord plakken

Als je het woordje "een" voor het bijvoeglijk naamwoord zet in plaats van het woordje "het", dan plak je er bijna nooit een e aan vast. Kijk maar naar de volgende voorbeelden:

het bijzondere evenement - een bijzonder evenement
het leuke grapje - een leuk grapje
het vreemde verhaal - een vreemd verhaal
het groene blad - een groen blad

Let op: als het woordje "het " verdwijnt uit de zin en daarvoor geen "een" in de plaats komt, dan komt er meestal ook géén e achter het bijvoeglijk naamwoord (het opgewarmde brood - ik eet opgewarmd brood). 

Let op: als je "het" vervangt door bijvoorbeeld "veel" en het dus meervoud wordt, dan komt er wél altijd een e achter (het pakket is zwaar - het zware pakket - veel zware pakketten).

Let op: Als je het woordje "een" gebruikt in plaats van het woordje "de" bij de-woorden, dan plak je er wél nog steeds een e aan vast (de leuke vrouw - een leuke vrouw).

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  1. Bij sommige zelfstandig naamwoorden kan je "de" ervoor zetten, zoals de man, de bloem en de broek. Als je voor deze zelfstandig naamwoorden een bijvoeglijk naamwoord zet (bijv. lang, mooi of kort), dan komt er meestal een e achter het bijvoeglijk naamwoord te staan.
  2. Bij sommige zelfstandig naamwoorden kan je "het" ervoor zetten, zoals het scherm, het huis en het feest. Ook bij de bijvoeglijke naamwoorden die voor deze zelfstandig naamwoorden staan plak je er meestal een e aan vast.
  3. Als je het woordje "een" voor het bijvoeglijk naamwoord zet in plaats van het woordje "het", dan plak je er bijna nooit een e aan vast. Als je het woordje "een" gebruikt in plaats van het woordje "de" bij de-woorden, dan plak je er wél een e aan vast (de leuke vrouw - een leuke vrouw).
    • Let op: als het woordje "het " verdwijnt uit de zin en daarvoor geen "een" in de plaats komt, dan komt er meestal ook géén e achter het bijvoeglijk naamwoord (het opgewarmde brood - ik eet opgewarmd brood).
    • Let op: als je "het" vervangt door bijvoorbeeld "veel" en het dus meervoud wordt, dan komt er wél altijd een e achter (het pakket is zwaar - het zware pakket - veel zware pakketten).

  Voorbeeldvraag

Wat is de correcte spelling van het bijvoeglijk naamwoord?

a. de vriend is betrouwbaar - de ...... vriend
b. het gezellige feest - een ...... feest
c. de vriendelijke meneer - een ...... meneer

 

Uitwerkingen

a. de vriend is betrouwbaar - de betrouwbare vriend
b. het gezellige feest - een gezellig feest
c. de vriendelijke meneer - een vriendelijke meneer

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.