Basis - lidwoorden

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - lidwoorden? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - lidwoorden

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - lidwoorden, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - lidwoorden
 • lidwoorden
 • bepaalde lidwoorden
 • onbepaalde lidwoorden
 • de
 • het
 • een

  Theorie

Uitdaging

Wat zijn lidwoorden en hoe bepaal je welk lidwoord je moet gebruiken?

Methode

De lidwoorden van de Nederlandse taal bestaan simpel gezegd uit drie woordjes: de, het en een. Een lidwoord staat altijd voor een zelfstandig naamwoord of voor woorden die zelfstandig gebruikt worden zoals een werkwoord (zij was het spelen zat) of een bijvoeglijk naamwoord (de gele parkiet). De en het zijn de bepaalde lidwoorden, een is het onbepaalde lidwoord

Of je de of het gebruikt hangt af van het zelfstandig naamwoord waar het over gaat (de koffer, het huis, de lelijke koffer, het mooie huis). Zelfstandig naamwoorden zijn altijd een de-woord of een het-woord, dat hangt af van het geslacht van het woord.

Welk geslacht een zelfstandig naamwoord heeft moet je gewoon weten (dit kan je altijd vinden in het woordenboek!). Na veel oefening en veel lezen ga je vanzelf aanvoelen of je de of het moet gebruiken (waarschijnlijk wist je niet eens dat 'huis' onzijdig is, maar je wist wel dat je "het huis" schrijft en niet "de huis"...).

 

1 - De

De gebruik je bij mannelijke en vrouwelijke woorden en bij alle meervouden:

- De vader liep van de keuken naar de woonkamer.
- De zus verstopte de paaseieren in 10 minuten.
- Ik wil de spijkers in de plank slaan.

 

2 - Het

Het gebruik je bij onzijdige woorden in het enkelvoud:

- Het onkruid groeit tussen de tegels van het plein.
- Het verlaten strand ligt er gemoedelijk bij.
- Het bureau is in elkaar gezakt.

 

3 - Een

Je kan bij vrijwel alle de-woorden en het-woorden het woordje de of het vervangen voor het lidwoord een:

- Die fiets is van de buurman --> Die fiets is van een buurman
- Ik ben op het feest geweest met de vriend van Gerrie --> Ik ben op een feest geweest met een vriend van Gerrie 

Let op: bij niet telbare woorden, zoals gras, kan je niet het lidwoord een ervoor zetten: Ik loop over het gras --> Ik loop over gras (zonder een).

 

Dus de basisregels samengevat:

- de gebruik je bij mannelijke en vrouwelijke woorden en bij alle meervouden
het gebruik je bij onzijdige woorden in het enkelvoud
een kan bij vrijwel alle de-woorden en het-woorden het woordje de of het vervangen

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • De lidwoorden van de Nederlandse taal bestaan simpel gezegd uit drie woordjes: de, het en een.
 • Een lidwoord staat altijd voor een zelfstandig naamwoord of voor woorden die zelfstandig gebruikt worden zoals een werkwoord of een bijvoeglijk naamwoord.
 • De en het zijn de bepaalde lidwoorden, een is het onbepaalde lidwoord.
 • de gebruik je bij mannelijke en vrouwelijke woorden en bij alle meervouden
 • het gebruik je bij onzijdige woorden in het enkelvoud
 • een kan bij vrijwel alle de-woorden en het-woorden het woordje de of het vervangen

  Voorbeeldvraag

Vul in 'de' of 'het'.

a. ... luidspreker
b. ... snoer
c. ... pakket
d. ... pakketten


Uitwerking

a. de luidspreker (mannelijk woord)
b. het snoer (onzijdig woord)
c. het pakket (onzijdig woord)
d. de pakketten (onzijdig, maar in het meervoud)

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.