Gevorderd - geslacht

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - geslacht? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - geslacht

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - geslacht, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - geslacht
  • zijn
  • haar
  • geslacht
  • moeilijke woorden
  • mannelijk
  • vrouwelijk

  Theorie

Uitdaging

Hoe bepaal je of je zijn of haar moet gebruiken als je een van deze woorden nodig hebt om te verwijzen naar moeilijke woorden of woorden die je niet kent?

Methode

De regel is: als je verwijst naar een vrouwelijk zelfstandig naamwoord dan gebruik je haar, in alle andere gevallen gebruik je zijn (tenzij het een verkleinwoord is, dan gebruik je ook haar).

 

Zijn er trucs om erachter te komen of een zelfstandig naamwoord vrouwelijk is?

Je kan altijd in het woordenboek kijken of een woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is. Als je geen woordenboek bij de hand hebt of niet mag gebruiken, dan zijn er een paar regels die je kunnen helpen om te achterhalen of het de-woord wel of niet vrouwelijk is. 

Over het algemeen geldt (dus niet in alle gevallen!) dat een woord vrouwelijk is als het de-woord eindigt op een van de volgende lettercombinaties:

-heid
-nis
-schap
-de
-te
-ij
-ing
-st
-ie
-iek
-ica
-theek
-teit
-ine
-se
-age
-sis
-tis
-xis

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • als je verwijst naar een vrouwelijk zelfstandig naamwoord dan gebruik je haar
  • in alle andere gevallen gebruik je zijn (tenzij het een verkleinwoord is, dan gebruik je ook haar)

  Voorbeeldvraag

Wat is het geslacht van de volgende woorden; mannelijk, vrouwelijk of onzijdig?

a. aanwezigheid
b. percentage
c. ruitenwisser

 

Uitwerking: 

a. aanwezigheid is vrouwelijk, je kunt het woordje de ervoor plaatsen en het eindigt in -heid, dit betekent dat het (meestal) vrouwelijk is. 

b. percentage is onzijdig, je kunt het woordje het ervoor plaatsen. 

c. ruitenwisser is mannelijk, je kunt het woorde de ervoor plaatsen en het eindigt op geen van de lettercombinaties die staan aangegeven in de theorie.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.