Veel voorkomende fouten

Wil jij online oefenen met het onderwerp Veel voorkomende fouten? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Veel voorkomende fouten

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Veel voorkomende fouten, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Veel voorkomende fouten
  • twijfelwoorden
  • veel voorkomende fouten
  • kennen of kunnen?
  • liggen of leggen?
  • grote of grootte?
  • brede of breedte?
  • heel of hele?
  • mits of tenzij?
  • wier of wiens?
  • wijten of danken?

  Theorie

Uitdaging

Wat zijn voorbeelden van veel voorkomende fouten en hoe zorg je ervoor dat jij die fouten niet maakt?

Methode

In de Nederlandse spelling worden vaak dezelfde fouten gemaakt. Zo zijn er een aantal twijfelgevallen die niets met elkaar te maken hebben, maar die vaak voorkomen in onze taal en waar veel fouten mee gemaakt worden. Hieronder worden een aantal van deze veelvoorkomende twijfelgevallen besproken.

Kennen of kunnen?
'Kennen' gebruik je als je wilt zeggen dat je iets herkent, beheerst of geleerd hebt. Bijvoorbeeld: Ik ken Paul niet goed. Ik ken alle Engelse woorden die wij moeten leren. 

'Kunnen' is een hulpwerkwoord. Je gebruikt het werkwoord kunnen als je wilt zeggen dat 'iets mogelijk is'.
Bijvoorbeeld: Kunt u mij misschien helpen? Dennis kan heel goed dansen. 

Liggen of leggen?
Een ander voorbeeld van een veelvoorkomende fout is het gebruik van liggen en leggen. De betekenis van beide woorden ligt ook dichtbij elkaar. Je gebruikt het woord 'liggen' als je wilt zeggen dat iets zich ergens bevindt, of in plaats van 'uitgestrekt' zijn.
Bijvoorbeeld: Ik lig graag op de bank. Het boek ligt op tafel.

Het woord 'leggen' heeft de betekenis 'doen liggen'. Met leggen wordt dus een beweging bedoeld, terwijl liggen stilstaand is.
Bijvoorbeeld: Ik leg het boek op tafel. Zij leggen de spullen in de auto. 

Grote of grootte?
Deze woorden klinken hetzelfde, maar je kunt ze niet door elkaar gebruiken. 'Grote' is een bijvoeglijk naamwoord, maar 'grootte' is een zelfstandig naamwoord. Met het woord grote geef je een eigenschap aan, maar met het woord grootte bedoel je 'de afmeting'. 
Bijvoorbeeld: Henk is een grote jongen. Wat is de grootte van jouw tuin? 

Er is een trucje dat je kunt toepassen als je twijfelt tussen grote en grootte. Als je het woord kunt vervangen door 'kleine', dan is het een bijvoeglijk naamwoord en dus schrijf je 'grote'. Als je het niet kunt vervangen door 'kleine', dan is het het zelfstandige naamwoord 'grootte'.
Heb je wel gelet op de grootte van de camper? ('Heb je wel gelet op de kleine van de camper?' kun je niet zeggen, dan klopt de zin niet meer.)
Dat is een grote camper! ('Dat is een kleine camper.')

Brede of breedte?
Het verschil tussen 'brede' en 'breedte' werkt hetzelfde als bij 'grote' en 'grootte'. Het woord 'brede' is een bijvoegelijk naamwoord en 'breedte' is een zelfstandig naamwoord. Ook hier kun je het trucje toepassen: vervang het woord door 'kleine'. Klopt de zin nog steeds? Dan moet je het bijvoegelijk naamwoord 'brede' gebruiken. Klopt de zin niet meer? Dan moet je het zelfstandige naamwoord 'breedte' gebruiken.
Bijvoorbeeld: Hans heeft een brede tuin. De breedte van de tuin is 6 meter.

Heel of hele?
Heel en hele worden vaak door elkaar gebruikt. In dit geval zijn meestal beide opties correct Nederlands. 'Dit is een hele lekkere taart' of 'dit is een heel lekkere taart'. Je mag deze zinnen allebei gebruiken, maar de 'nettere' optie is 'dit is een heel lekkere taart'.
Het verschil is dat je taalkundig gesproken bij de eerste optie zegt dat de taart lekker en heel is (dus geen halve taart). En bij de tweede optie zeg je dat de taart heel lekker is. Het verschil is dus dat het woord 'hele' slaat op het zelfstandige naamwoord en het woord 'heel' op het bijvoeglijk naamwoord. Dus technisch gezien moet je hier kiezen voor 'heel', maar 'hele' is niet fout.

Mits of tenzij?
Mits betekent 'op voorwaarde dat' en tenzij betekent 'behalve als'.
Ik ga mee zwemmen, mits het minimaal 20 graden is.
Ik ga mee zwemmen, tenzij het heel koud is.

Wier of wiens?
Wier en wiens betekent beide 'van wie'. Het woord 'wiens' gebruik je als het over een man gaat. Het woord 'wier' gebruik je als het over een vrouw of meervoud gaat.
De man wiens huis te koop staat, gaat emigreren.
De vrouw wier huis te koop staat, gaat emigreren.
De kinderen wier fietsen te koop staan, gaan voortaan op de step naar school.

Wijten of danken?
'Wijten aan' gebruik je als je over iets negatiefs spreekt. 'Het ingestorte dak is te wijten aan een constructiefout.'
'Danken aan' wordt meestal alleen gebruikt in een neutrale of positieve context. 'Die nieuwe baan heb ik te danken aan een kennis.'

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Voorbeeldvraag

Kies het juiste woord. 

a. Kan/Ken ik jou?
b. Ik ga daar even liggen/leggen. 
b. Morgen ga ik niet voetballen, mits/tenzij de zon schijnt. 

 

Uitwerking: 

a. Ken ik jou? 
Kennen gebruik je als je wilt zeggen dat je iets of iemand herkent. 

b. Ik ga daar even liggen. 
Je gebruikt het woord liggen als je wilt zeggen dat iets zich ergens bevindt, of in plaats van 'uitgestrekt' zijn. 

c. Morgen ga ik niet voetballen, tenzij de zon schijnt. 
Mits betekent 'behalve als'.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.