Basis - moeilijke woorden

  • moeilijke woorden

  Theorie

Uitdaging

Sommige woorden zijn lastig te spellen, omdat je niet direct aan de uitspraak kunt horen hoe je de woorden moet spellen. Wat zijn veelgemaakt fouten in het spellen van moelijke woorden?

Methode

1 - Combinaties van enkele en dubbele (mede)klinkers

Veel gemaakte fouten zitten in de keuze tussen enkele of dubbele (mede)klinkers. Vaak kun je aan de lange of korte klank horen hoe je een woord moet spellen, maar dit gaat niet altijd op. Bekende voorbeelden van woorden die vaak verkeerd gespeld worden zijn:

Abonnee
Abonnement
Pizzeria
Portemonnee 
Interessant
Monniken
Verrassing
Sinaasappel
Applaudisseren
Accessoires

 

2 - Woorden met c, k, ch en g

Een ander lastig onderdeel van de Nederlandse spelling zijn woorden met c, k, ch en g erin. Soms klinkt het als een k, maar schrijf je een c. En het verschil tussen ch en g kun je ook niet horen, dus dit zul je moeten leren. Voorbeelden van lastige woorden zijn:

Blocnote
Barbecue
Vacature
Acties
Directie
Elektronica
Document
Kopie
Politiekorps
Orka

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Voorbeeldvraag

a. vul c of in. 

zeehonden..reche 

b. vul g of ch in. 

la..ebek 

c. kies het woord met de juiste spelling. 

ruggensteuntje / rugensteuntje 

 

Uitwerking: 

a. zeehondencreche 

b. lachebek 

c. ruggensteuntje 

Er zijn geen algemene regels die je kunnen helpen om deze vragen te beantwoorden, je moet dit weten en de woorden uit je hoofd leren.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!
Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.