Aantal kilometer afgelegd berekenen

Aantal kilometer afgelegd berekenen

  Theorie

Uitdaging

Hoe reken je het aantal afgelegde kilometers (km) uit?

Methode

Het aantal afgelegde kilometers kan worden berekend als de snelheid en tijd bekend zijn. De snelheid kan worden gegeven in kilometer per uur. Bijvoorbeeld 23 km/uur, dit betekent dat er 23 km in 1 uur wordt afgelegd.

De tijd kan bijvoorbeeld in uren of minuten worden gegeven.

 

Bekijk het volgende voorbeeld:
 
De auto rijdt met een snelheid van 45 km/uur. De auto rijdt 5 uur in totaal. Hoeveel km heeft de auto afgelegd na 5 uur?

In 1 uur wordt 45 km afgelegd. Na 5 uur is de tijd is 5 keer zo lang geworden. De tijd is 5 keer zo lang geworden, dus de afgelegde afstand is ook 5 keer zo lang geworden. De afgelegde afstand berekenen wij door:

45 km x 5 = 225 km

De afgelegde afstand is 225 km.

 

Zoals je ziet was de snelheid in km/uur gegeven en de tijd in uur. In het voorbeeld hieronder is de snelheid in km/uur en de tijd in minuten.

De auto rijdt 90 km/uur. De auto rijdt 20 minuten in totaal. Hoeveel km heeft de auto afgelegd na 20 minuten?

In 1 uur wordt 90 km afgelegd. Wij weten dat er in 1 uur 60 minuten zitten. In 60 minuten wordt er dus 90 km afgelegd. De tijd is korter geworden, namelijk:

60 minuten : 20 minuten = 3

De tijd is 3 keer zo kort geworden. Dit betekent dat de afgelegde afstand dus ook 3 keer zo kort is geworden. De afgelegde afstand berekenen wij door:

90 km : 3 = 30 km

De afgelegde afstand is dus 30 km.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.
… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!
Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.