pictogrammen

Basis - pictogrammen

  Theorie

Uitdaging

Wat is een pictogram en wat kun je er precies mee?

Methode

Een pictogram is een plaatje waarmee je zonder geschreven tekst iets probeert duidelijk te maken. Het woord pictogram bestaat uit twee Latijnse woorden: pictus en gramma. Pictus betekent plaatje en gramma betekent letter

Met een pictogram kun je op een simpele manier iets duidelijk maken. Kijk maar naar het pictogram naast de tekst. Je ziet hier pictogrammen (plaatjes) staan achter drie scholen: De Regenboog, De Lelie en Het Zwaantje.

In het plaatje betekent één pictogram, dus één plaatje, hetzelfde als 10 kinderen in het echt. Zo kun je met behulp van minder plaatjes duidelijk maken hoeveel kinderen er op iedere school zitten.

  • Achter De Regenboog staan 5 pictogrammen. Eén pictogram staat voor 10 kinderen in het echt, dus 5 pictogrammen staat voor 5 x 10 = 50 kinderen in het echt.

  • Achter De Lelie staan 3 hele pictogrammen en een halve pictogram. Eén pictogram staat voor 10 kinderen in het echt, dus 3,5 pictogrammen staat voor 3,5 x 10 = 35 kinderen in het echt.

  • Achter Het Zwaantje staan 4 pictogrammen. Eén pictogram staat voor 10 kinderen in het echt, dus 4 pictogrammen staat voor 4 x 10 = 40 kinderen in het echt.

Word beter in de kernvakken en leer al je woordjes.

Probeer nu gratis