Gevorderd - staafdiagrammen

Gevorderd - staafdiagrammen

  Theorie

Uitdaging

Wat is een staafdiagram en waarvoor kun je het gebruiken?

Methode

Een staafdiagram is een diagram waarin met staven een bepaalde waarde duidelijk wordt gemaakt. Het diagram bestaat uit staven die los van elkaar staan. De lengte van een staaf geeft een waarde aan. Staafdiagrammen zijn handig bij het vergelijken van uitkomsten uit onderzoeken bijvoorbeeld.

Het staafdiagram hiernaast is gemaakt door Karel, de vader van Patrick, Sanne, Daan en Sofie. In het staafdiagram kun je de hoogte van het zakgeld van zijn vier kinderen zien.

In het staafdiagram zie je op de horizontale lijn de namen van de kinderen. Op de verticale lijn zie je de bedragen in euro’s, welke begint met 0 euro en eindigt bij 6 euro.

De staven in de grafiek geven de hoogte van het zakgeld van ieder kind aan. Zo kun je bijvoorbeeld aflezen dat Daan een bedrag van € 2,00 als zakgeld van vader Karel krijgt en Sofie een bedrag van € 1,00. Ook kun je duidelijk zien dat Patrick meer zakgeld van vader Karel krijgt dan de andere kinderen.

Verder kun je in het staafdiagram duidelijk zien hoeveel zakgeld het ene kind meer of minder krijgt vergeleken met het andere kind. Je kunt bijvoorbeeld aflezen dat Patrick meer zakgeld krijgt dan de andere kinderen, en dat Sofie € 1,00 minder zakgeld krijgt dan Daan. Ook kun je het verschil tussen het zakgeld van Sanne en Sofie aflezen, namelijk € 1,50. Aan de hand van het staafdiagram kun je zelfs uitrekenen dat alle vier de kinderen totaal € 10,50 aan zakgeld van vader Karel krijgen.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.
… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!
Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.