Piramide - zijvlakken, hoekpunten en ribben

Wil jij online oefenen met het onderwerp Piramide - zijvlakken, hoekpunten en ribben? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Piramide - zijvlakken, hoekpunten en ribben

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Piramide - zijvlakken, hoekpunten en ribben, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Piramide - zijvlakken, hoekpunten en ribben
  • ribbe
  • piramide
  • opstaande ribben
  • zijvlakken
  • grondvlak

  Theorie

Uitdaging

Een piramide is een ruimtelijke vorm die je tegen kan komen in het dagelijks leven. Als je weet welke vorm het grondvlak heeft kun je uitspraken doen over hoeveel ribben, hoeken en zijden de piramide heeft.

Methode

Een piramide bestaat uit een grondvlak en een aantal driehoekige zijvlakken. Hoeveel driehoekige zijvlakken er zijn kan verschillen, maar het figuur heet dan nog steeds een piramide.

De driehoekige zijvlakken komen samen in de top.

In de afbeelding zie je piramide P ABCDEF.

  • ABCDEF is het grondvlak van de piramide.

Aan de naam kun je zien wat de top is en wat het grondvlak is.

  • De P is de top en dit is de eerste letter, dan volgt een spatie en dan de letters van het grondvlak ABCDEF.
  • De driehoekige zijvlakken noemen we opstaande zijvlakken. De zijkanten van deze opstaande zijvlakken die in de top samenkomen worden opstaande ribben genoemd. In de afbeelding zijn de ribben AP, BP, CP, DP, EP en FP de openstaande ribben.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Een piramide bestaat uit een grondvlak en driehoekige zijvlakken die in de top samenkomen.

  Voorbeeldvraag

Je hebt een piramide met een grondvlak in de vorm van een vierkant.

a. Hoeveel zijvlakken heeft deze piramide?

b. Hoeveel ribben heeft deze piramide?

c. Hoeveel hoekpunten heeft deze piramide?

 

Uitwerking:

a. Het aantal zijvlakken van een piramide is gelijk aan het aantal zijden van het grondvlak + het grondvlak, dus 4 + 1 = 5 zijvlakken.

b. Het aantal ribben van een piramide is gelijk aan het aantal zijden van het grondvlak plus hetzelfde aantal voor de opstaande ribben, dus 4 + 4 = 8 ribben.

c. Het aantal hoekpunten van een piramide is gelijk aan het aantal hoeken van het grondvlak plus 1 van de top, dus 4 + 1 = 5 hoekpunten.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.