Ik-vorm van het werkwoord

Ik-vorm van het werkwoord

  • ik-vorm
  • ik-vorm van het werkwoord

  Theorie

Uitdaging

Wat is de ik-vorm van het werkwoord en wanneer gebruik je deze?

Methode

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de ik-vorm:

Werkwoord: Lachen
Ik-vorm: Lach

Werkwoord: Vinden
Ik-vorm: Vind

Werkwoord: Graven
Ik-vorm: Graaf

Bij het laatste voorbeeld is de regel v naar f toegepast en van een lange klinker naar twee klinkers toegepast. Zo is de ik-vorm niet ik grav, maar ik graaf.

 

Zo zijn er 4 manieren waarop je de ik-vorm soms moet aanpassen:

 

1 - Klinker erbij

Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een lange klinker + een medeklinker staat, dan komt er een klinker bij zodat de klank lang blijft.

Werkwoord: Lopen
Ik-vorm: Loop (niet lop)

Werkwoord: Vragen
Ik-vorm: Vraag

 

2 - Een medeklinker weghalen

Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een korte klinker + twee medeklinkers staat, dan haal je één van die medeklinkers weg.

Werkwoord: Willen
Ik-vorm: Wil (niet will)

Werkwoord: Liggen
Ik-vorm: Lig

 

3 - Letter veranderen

Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een z of een v staat, dan verandert deze laatste letter. De z verandert in een s. De v verandert in een f.

Werkwoord: Blazen
Ik-vorm: Blaas (niet blaz)

Werkwoord: Kluiven
Ik-vorm: Kluif

 

4 - Alleen de n weghalen

Als een werkwoord niet eindigt op -en maar wel op -n, dan haal je alleen de n weg om tot de ik-vorm te komen. Indien er dan nog twee dezelfde klinkers aan het einde staan, dan haal je ook een van die klinkers weg.

Werkwoord: Gaan
Ik-vorm: Ga (niet gaa)

Werkwoord: Staan
Ik-vorm: Sta

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • De ik-vorm is in veel gevallen te vinden door -en van het werkwoord af te halen, maar in sommige gevallen werkt dit niet.
  • Klinker erbij: als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een lange klinker + een medeklinker staat (bijvoorbeeld bij lopen: lop-en), dan komt er een klinker bij zodat de klank lang blijft (ik loop)
  • Medeklinker weghalen: als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een korte klinker + twee medeklinkers staat (bijvoorbeeld bij kussen: kuss-en), dan haal je één van die medeklinkers weg (ik kus)
  • Letter veranderen: als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een z of een v staat, dan verandert deze laatste letter. De z wordt een s. De v wordt een f
  • Alleen de n weghalen: als een werkwoord niet eindigt op -en maar wel op -n, dan haal je alleen de n weg om tot de ik-vorm te komen. Indien er dan nog twee dezelfde klinkers aan het einde staan (bijvoorbeeld bij gaan: gaa-n), dan haal je ook een van die klinkers weg (ik ga)

  Voorbeeldvraag

Wat is de ik-vorm van de volgende werkwoorden?

a. klimmen - .....
b. vergaan - .....
c. schaven - .....

 

Uitwerkingen

a. klim (voor -en staat een korte klinker + twee medeklinkers, dan haal je één van die medeklinkers weg)

b. verga (het werkwoord eindigt op -n, dus haal je alleen de n weg om tot de ik-vorm te komen. Er staan nog twee dezelfde klinkers aan het einde, dus haal je een van die klinkers weg)

c. schaaf (hier pas je 2 regels toe: voor -en, staat een v, die verander je in een f. Hier staat ook een lange klinker + een medeklinker, dus komt er een klinker bij zodat de klank lang blijft)

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!
Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.