Sterke werkwoorden - voltooid deelwoord

Wil jij online oefenen met het onderwerp Sterke werkwoorden - voltooid deelwoord? Of wil je andere spelling onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Sterke werkwoorden - voltooid deelwoord

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Sterke werkwoorden - voltooid deelwoord, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Sterke werkwoorden - voltooid deelwoord
  • voltooid deelwoord
  • sterke werkwoorden

  Theorie

Uitdaging

Hoe schrijf je het voltooid deelwoord van sterke werkwoorden?

Methode

Bij sterke werkwoorden schrijf je het voltooid deelwoord vaak als ge + hele werkwoord. Echter wijkt het voltooid deelwoord van veel sterke werkwoorden hiervan af: bij sommigen wordt gewoon de regel van 't kofschip gebruikt of wordt de verleden tijd gebruikt in plaats van het hele werkwoord.

 

Voltooid deelwoord sterke werkwoorden: ge + hele werkwoord

mogen - ik heb gemogen
zien - ik heb gezien
dragen - ik heb gedragen
gaan - ik ben gegaan
houden - ik heb gehouden
laten - ik heb gelaten
komen - ik ben gekomen
 

Voltooid deelwoord sterke werkwoorden: de regel van 't kofschip

kunnen - ik heb gekund
willen - ik heb gewild
zeggen - ik heb gezegd

Voltooid deelwoord sterke werkwoorden: op basis van verleden tijd

zijn - ik ben geweest
hebben - ik heb gehad
krijgen - ik heb gekregen
zoeken - ik heb gezocht
helpen - ik heb geholpen
rijden -  ik heb gereden
vinden - ik heb gevonden
nemen - ik heb genomen
kopen - ik heb gekocht

Uitzondering: slaan - ik heb geslagen

Voltooid deelwoord sterke werkwoorden: geen extra ge- ervoor

verkopen - ik heb verkocht
besluiten - ik heb besloten
zich misdragen - ik heb me misdragen


Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Bij sterke werkwoorden schrijf je het voltooid deelwoord vaak als ge + hele werkwoord.
  • Echter wijkt het voltooid deelwoord van veel sterke werkwoorden hiervan af: bij sommigen wordt gewoon de regel van 't kofschip gebruikt of wordt de verleden tijd gebruikt in plaats van het hele werkwoord.

  Voorbeeldvraag

Wat is het voltooid deelwoord?

a. kluiven - hij heeft .....
b. zoeken - ik heb .....
c. besluiten - ze hebben .....

 

Uitwerkingen

a. hij heeft gekloven
b.
 ik heb gezocht
c. ze hebben besloten

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.