Aanvullende regels 1 meervoud - zelfstandig naamwoord

Wil jij online oefenen met het onderwerp Aanvullende regels 1 meervoud - zelfstandig naamwoord? Of wil je andere spelling onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Aanvullende regels 1 meervoud - zelfstandig naamwoord

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Aanvullende regels 1 meervoud - zelfstandig naamwoord, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Aanvullende regels 1 meervoud - zelfstandig naamwoord
  • zelfstandig naamwoord
  • aanvullende regels spelling zelfstandig naamwoord
  • spelling zelfstandig naamwoord

  Theorie

Uitdaging

Wat zijn de aanvullende regels van de spelling van zelfstandig naamwoorden?

Methode

Sommige zelfstandig naamwoorden eindigen in het enkelvoud op een s of op een f. Soms verandert dan in het meervoud deze letter in een andere letter.

 

1 - Enkelvoud zelfstandig naamwoord eindigt op s: wordt een z?

Indien het zelfstandig naamwoord in het enkelvoud eindigt op een s, dan verandert deze letter in het meervoud vaak in een z, zoals bij onderstaande voorbeelden:

een haas - de hazen
een muis - de muizen
een grens - de grenzen

Soms verandert de s niet in een z, maar blijft het een s. Hier zijn geen duidelijk regels voor, dit moet je gewoon leren en onthouden. Hieronder enkele voorbeelden van zelfstandig naamwoorden waarvan het enkelvoud eindigt op een s en in het meervoud ook een s wordt geschreven:

een mens - de mensen
een kans - de kansen
een kous - de kousen

 

2 - Enkelvoud zelfstandig naamwoord eindigt op f: wordt een v?

Indien het zelfstandig naamwoord in het enkelvoud eindigt op een f, dan verandert deze letter in het meervoud vaak in een v, zoals bij onderstaande voorbeelden:

een kloof - de kloven
een graf - de graven
een druif - de druiven

Soms verandert de f niet in een v, maar blijft het een f. Hier zijn geen duidelijk regels voor, dit moet je gewoon leren en onthouden. Hieronder enkele voorbeelden van zelfstandig naamwoorden waarvan het enkelvoud eindigt op een f en in het meervoud ook een f wordt geschreven:

een paragraaf - de paragrafen
een fotograaf - de fotografen
een filosoof - de filosofen 

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Enkelvoud zelfstandig naamwoord eindigt op s: wordt een z?
  • Enkelvoud zelfstandig naamwoord eindigt op f: wordt een v?

  Voorbeeldvraag

Hoe schrijf je het meervoud van deze zelfstandige naamwoorden?

a. kaas - .....
b. boef - .....
c. paashaas - .....

 

Uitwerkingen

a. kaas - kazen
b. boef - boeven
c. paashaas - paashazen

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.