Basis - ei of ij?

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - ei of ij?? Of wil je andere spelling onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - ei of ij?

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - ei of ij?, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - ei of ij?
  • ei
  • ij
  • ei of ij?
  • lange ij
  • korte ei
  • twijfel lettercombinaties
  • twijfelwoorden

  Theorie

Uitdaging

Veel mensen twijfelen vaak over dezelfde lastige dingen in de spelling van onze taal. Vaak wordt er getwijfeld over de keuze tussen ij en ei in een woord. Wanneer schrijf je ij en wanneer schrijf je ei?

Methode

De lettercombinatie ei noemen we ook wel de korte ei. Als er over de lange ij wordt gesproken, dan wordt de lettercombinatie ij bedoeld.

Er zijn geen duidelijke regels over wanneer we ei of ij moeten schrijven. Er zijn wel een aantal regels die vaak gelden:

 

1 - Sterke/zwakke werkwoorden

Sterke werkwoorden met een ij/ei-klank in het woord worden meestal geschreven met de lange ij. Zwakke werkwoorden met een ij/ei-klank in het woord worden meestal geschreven met de korte ei.

Ik rij - ik reed (sterk werkwoord met ij)
Ik snij - ik sneed

Ik zeil - ik zeilde (zwak werkwoord met ei)
Ik klei - ik kleide 

Maar er zijn ook uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld:
vijlen - vijlde (zwak werkwoord met ij)

 

2 - Woorden die eindigen op -heid

Het laatste deel van deze woorden (-heid) is altijd met een korte ei. Let op! Dit betekent niet dat alle ij-klanken in zo'n woord de korte ei zijn.

- beroemdheid
- werkelijkheid
- onwaarschijnlijkheid

 

3 - Woorden die eindigen op -lijk(s)

Bij woorden die eindigen op lijk(s) schrijf je altijd de lange ij op het eind. Ook hier geldt dat dit niet betekent dat alle ij-klanken in zo'n woord met de lange ij gespeld worden.

- heerlijk
- nauwelijks
- eindelijk

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Sterke werkwoorden met een ij/ei-klank in het woord worden meestal geschreven met de lange ij. Zwakke werkwoorden met een ij/ei-klank in het woord worden meestal geschreven met de korte ei.
  • Woorden die eindigen op -heid spel je altijd met een korte ei op het einde.
  • Woorden die eindigen op -lijk(s) spel je altijd met een lanke ij op het einde.

  Voorbeeldvraag

Vul in 'ei' of 'ij'.

a. str..den  
b. moeil..k
c. eenh..d

 

Uitwerking

a. strijden
Sterke werkwoorden worden meestal geschreven met de lange ij. 

b. moelijk
Als een woord eindigt op -lijk schrijf je altijd een lange ij. 

c. eenheid 
Als een woord eindigt op -heid schrijf je altijd een korte ei. 

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.