Gevorderd - ei of ij?

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - ei of ij?? Of wil je andere spelling onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - ei of ij?

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - ei of ij?, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - ei of ij?
 • ei
 • ij
 • ei of ij?
 • twijfel lettercombinaties
 • twijfelwoorden
 • lange ij
 • korte ei

  Theorie

Uitdaging

Sommige woorden kun je zowel met ei schrijven als met ij. Maar welke moet je dan kiezen?

Methode

Voor bijna alle woorden met een ij-klank erin geldt dat je moet leren welke (ei/ij) je moet gebruiken. Er zijn geen duidelijk regels voor het gebruik van de ei en ij.

Er zijn wel een paar regels die meestal gelden. Deze kun je gebruiken, maar vergeet niet dat er uitzonderingen op deze regels bestaan. Je kunt de regels dus niet zomaar altijd toepassen.

1. Sterke werkwoorden schrijf je meestal met een ij.
2. Zwakke werkwoorden schrijf je meestal met een ei.
3. Bij een woord dat eindigt op -heid, schrijf je 'heid' met een ei.
4. Bij een woord dat eindigt op -lijk(s), schrijf je 'lijk(s)' met een ij.
5. Een woord dat eindigt op -tijd heeft altijd te maken met de 'echte' tijd (bedtijd, wintertijd, etenstijd). Als dit niet het geval is, schrijf je het laatste stuk als -teit (kwaliteit, brutaliteit, universiteit, creativiteit).

Sommige woorden zijn zowel met de korte ei als met de lange ij goed gespeld. De betekenis is vaak dan wel heel verschillend. Deze woorden zijn meestal extra lastig om correct te spellen.

lijden (= verdriet hebben) - leiden (= de leiding hebben over iets)

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Sterke werkwoorden schrijf je meestal met een ij.
 • Zwakke werkwoorden schrijf je meestal met een ei.
 • Bij een woord dat eindigt op -heid, schrijf je 'heid' met een ei.
 • Bij een woord dat eindigt op -lijk(s), schrijf je 'lijk(s)' met een ij.
 • Een woord dat eindigt op -tijd heeft altijd te maken met de 'echte' tijd (bedtijd, wintertijd, etenstijd). Als dit niet het geval is, schrijf je het laatste stuk als -teit (kwaliteit, brutaliteit, universiteit, creativiteit).
 • De betekenis van het woord kan veranderen als je ij in plaats van ei gebruikt en andersom.

  Voorbeeldvraag

Vul in 'ei' of 'ij'.

a. In de zomer gaat de klok een uur vooruit, dit is de zomert..d.
b. Ik wil dat onderwerp liever m..den.
c. Jouw vriendinnen zijn echt lieve m..den.

 

 

Uitwerking

a. zomertijd
Een woord dat eindigt op -tijd heeft altijd te maken met de 'echte' tijd.

b. mijden
Mijden met een lange ij betekent dat je iets wilt ontwijken, in dit geval wil je 'dat onderwerp' ontwijken. 

c. meiden
Meiden met een korte ei zijn jonge vrouwen.  

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.