Gevorderd - i, ie, y, ey of ea?

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - i, ie, y, ey of ea?? Of wil je andere spelling onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - i, ie, y, ey of ea?

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - i, ie, y, ey of ea?, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - i, ie, y, ey of ea?
 • ie
 • i
 • y
 • ey
 • ea
 • ie-klank
 • twijfel lettercombinaties
 • twijfelwoorden

  Theorie

Uitdaging

Voor de ie-klank kennen we in het Nederlands meerdere schrijfwijzen. Zo schrijven we deze klank met 'i', 'ie' en 'y', maar soms ook met 'ey' of 'ea'. Wanneer gebruik je welke spelling?

Methode

Schrijf een 'ie'

 • Als de ie-klank in een gesloten lettergreep zit.
 • Als de ie-klank in een open lettergreep zit, waarop de klemtoon valt.
 • Het eind van een woord (waaronder woorden eindigend op -tie)
  Uitzonderingen op deze regel zijn woorden uit het Latijn (academici, musici) en andere 'leenwoorden' (bikini, broccoli, ski, sushi).

Schrijf een 'i'

 • De maanden van het jaar.
 • Veel woorden uit het Latijn.
 • Bijvoegelijke naamwoorden die eindigen op -isch

Schrijf een 'y'

 • Bij woorden met een Griekse oorsprong.
 • Bij woorden die we uit het Engels hebben overgenomen.

Schrijf 'ea' of 'ey'

De ie-klank schrijven we niet vaak met 'ea' of 'ey'. Dit komt alleen voor bij woorden die we uit andere talen hebben overgenomen, voornamelijk uit het Engels. Bijvoorbeeld:

 • ea: deal, team, leaseauto
 • ey: volleybal, hockey, keyboard
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Woorden met een ie-klank kan je schrijven met i, ieyey of ea.

  Voorbeeldvraag

Vul in ie, i, y, ey of ea

a. Wat vind jij van deze j..ns?
b. Marieke heeft een roze troll..
c. Mijn vader is erg z..k. 

 

Uitwerking 

a. jeans
De ie-klank schrijven we soms met ea, meestal als we die woorden uit een andere taal hebben overgenomen. Dit woord komt uit het Engels

b. trolley
De ie-klank schrijven we soms met ey, meestal als we die woorden uit een andere taal hebben overgenomen. Dit woord komt uit het Engels.

c. ziek
Als de ie-klank in een gesloten lettergreep zit schrijf je het met een ie

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.