Basis - s, ss, z, of zz?

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - s, ss, z, of zz?? Of wil je andere spelling onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - s, ss, z, of zz?

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - s, ss, z, of zz?, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - s, ss, z, of zz?
  • sisklank
  • s of ss
  • z of zz
  • medeklinkers

  Theorie

Uitdaging

Veel Nederlandse woorden bevatten een sisklank, zoals bijvoorbeeld sinaasappel. Sommige sisklanken klinken net iets anders dan andere, maar de meeste lijken erg op elkaar. Toch hebben we veel verschillende manieren waarop we woorden met de sisklanken schrijven. Soms gebruiken we alleen een enkele s of z, soms dubbele letters: ss of zz. Maar wanneer schrijf je welke? 

Methode

Lees de volgende woorden eens hardop voor:

Pasen, azen, mazzel, enigszins, scène, klasse, citroen.

In al deze woorden staat de sisklank onderstreept. In elk woord schrijven we deze klank anders, maar toch klinken ze (bijna) hetzelfde. Dit maakt Nederlandse spelling soms extra lastig. Van veel woorden zul je moeten leren hoe je ze spelt door veel te lezen en te oefenen.

In sommige woorden kun je wel aan de klank horen of je een z of een s moet schrijven. De sisklank van een z klinkt vaak iets 'harder' dan de sisklank van een s (wassen, vazen). Toch moet je hiermee oppassen, want er zijn veel woorden waarbij het lijkt alsof je een z uitspreekt, maar waarbij je toch een s moet schrijven (organiseren, oase). 

In deze theorie bespreken we alleen de woorden met een s, ss, z of zz als sis-klank.

Woorden met z of zz

Als je wel weet dat een woord met een z geschreven wordt, maar je twijfelt of je één of twee medeklinkers moet schrijven, dan kun je meestal de standaardregels van enkele en dubbele letters toepassen. Je kijkt dan naar de klinker die voor de sisklank komt.

  • Is dit een korte klinker, dan volgen er meestal twee medeklinkers (razzia, puzzel).
  • Is dit een lange klinker, dan schrijf je meestal maar één medeklinker achter de klinker (ezel, lezer).

 

Woorden met s of ss

Als je wel weet dat een woord met een s geschreven wordt, maar je twijfelt of je of je één of twee ss-en moet schrijven, dan kun je deze regels in gedachte houden:

  • Is de klinker voor de s een korte klank? Dan volgen er meestal twee medeklinkers (wassen, flessen).
  • Woorden met een lange klinker waarbij je het enkelvoud met een s schrijft, schrijf je in het meervoud meestal met een z (kaas - kazen, vaas - vazen, bloos - blozen).

Let op! Woorden die eindigen op -(i)seren, -(i)satie, -(i)sering, -siteit schrijven we vaak met een s. Bijvoorbeeld: realiseren, organisatie, nationalisering, universiteit.
Maar ook deze regel geldt niet altijd! Bijvorbeeld: pauzeren, bewegwijzering.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Woorden met een sisklank kan je schrijven met de letters: s, ss, z, zz, sz, sc, c of cc.

  Voorbeeldvraag

a. Geef het meervoud van prinses

Vul in 's', 'ss', 'z' of 'zz'
b. fanta..eren
c. regi..eren
d. pau..eren


Uitwerking

a. Prinsessen schrijf je met dubbel s, want de 'e' voor de medeklinker heeft een korte klank.
b. Fantaseren
c. Regisseren
d. Pauzeren

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.