Gevorderd - enkele of dubbele medeklinker?

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - enkele of dubbele medeklinker?? Of wil je andere spelling onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - enkele of dubbele medeklinker?

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - enkele of dubbele medeklinker?, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - enkele of dubbele medeklinker?
  • enkele medeklinker
  • dubbele medeklinker
  • medeklinkers
  • twijfel lettercombinaties
  • twijfelwoorden

  Theorie

Uitdaging

Wat zijn de aanvullende regels en uitzonderingen voor het spellen met een enkele of dubbele medeklinker?

Methode

De algemene regels zijn:

  • Staat er voor de medeklinker een korte klinker, dan schrijf je meestal twee medeklinkers om de klank kort te houden.
  • Staat er voor de medeklinker een lange klinker, dan schrijf je meestal één klinker om de klank lang te houden.

Deze regels kennen nog een aantal mitsen en maren:

Soms schrijf je een enkele medeklinker achter een korte klinker. Dit doe je na een 'toonloze e' of een 'verzwakte i' bij vervoegde vormen van woorden die eindigen op:

-el, -em, -es, -er, -en, -et
regelen, wemelen, tekenen, ademen

-ig, -ik, -il, -it
matigen, wettigen, zaniken

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Staat er voor de medeklinker een korte klinker, dan schrijf je meestal twee medeklinkers om de klank kort te houden.
  • Staat er voor de medeklinker een lange klinker, dan schrijf je meestal één klinker om de klank lang te houden.
  • Er zijn uitzonderingen op deze regels.

  Voorbeeldvraag

Vul in 'l' of 'll'.

a. verzege..en
b. bevei..igen
c. baci..en


Uitwerkingen

a. verzegelen
De 'e' die voor de 'l' staat heeft weliswaar een korte klank, maar deze 'e' noemen we een toonloze e. Na een toonloze e bij een woord eindigend op -en volgt een enkele medeklinker. 
b. beveiligen
De 'ei-klank' is nooit een korte klank. Daarom schrijf je na de ei een enkele medeklinker.
c. bacillen
De 'i' heeft hier een korte klank en is geen afgezwakte i, daarom schrijf je bacillen met dubbel l.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.