Bezits-s

Wil jij online oefenen met het onderwerp Bezits-s? Of wil je andere spelling onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Bezits-s

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Bezits-s, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Bezits-s
  • bezits-s
  • 's
  • apostrof

  Theorie

Uitdaging

Hoe schrijf je de bezits-s en wanneer gebruik je welke vorm? 

Methode

De bezits-s geeft een bezit aan van een zelfstandig naamwoord. De basisregel is dat de bezits-s altijd aan het zelfstandig naamwoord vast geschreven moeten worden. Bijvoorbeeld: 

de telefoon van Marjolein - Marjoleins telefoon
de fiets van de juffrouw - de juffrouws fiets 

 

Er zijn een tweetal uitzondering op deze basisregel:


1 - Als de s de uitspraak van de voorafgaande klank verandert --> 's 

Het huis van Olivia - Olivia's huis
De auto van papa - papa's auto

Dit is het geval als de laatste lettergreep eindigt op één a, i, o, u of y (of op een enkele e die als een dubbele ee klinkt).

 

2 - Als het zelfstandig naamwoord eindigt op een hoorbare sisklank --> ' (alleen een apostrof erachter)

De olifant van James - James' olifant
De trui van Boaz - Boaz' trui 

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • De basisregel is dat de bezits-s altijd aan het zelfstandig naamwoord vast geschreven moeten worden.
  • Als de s de uitspraak van de voorafgaande klank verandert --> 's 
  • Als het woord eindigt op een hoorbare sisklank --> ' (alleen een apostrof erachter)

  Voorbeeldvraag

Vul de zelfstandig naamwoorden aan met een bezits-s. 

a. De trui van Allison - Allison.. trui
b. De hond van Anna - Anna.. hond
c. Het bureau van Truus - Truus.. bureau

 

Uitwerking

a. Allisons trui 
De bezits-s wordt meestal aan het zelfstandig naamwoord vast geschreven.

b. Anna's hond
De bezits-s wordt met een apostrof en een s geschreven als de laatste lettergreep eindigt op één a, i, o, u of y (of op een enkele e die als een dubbele ee klinkt).

c. Truus' bureau 

Als het zelfstandig naamwoord eindigt op een hoorbare sisklank schrijven we alleen een apostrof erachter.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.